Herkauwers lusten wel een groen (boom)blaadje als ze de kans krijgen. Gelijk hebben ze, want er zijn heel wat voordelen aan het toevoegen van bladeren en twijgen van bomen en struiken als aanvulling op hun standaard dieet. Ga 10 september (opgelet: in de nieuwsbrief sloop een verkeerde datum!) mee op stap en kom er alles over te weten.
 

 
Voederbomen voor je bioherkauwers: een hapklare excursie

Let op: er sloop een foutje in de nieuwsbrief: de excursiedatum is 10 september in plaats van 9 september!

Hoewel iedereen overtuigd is van de meerwaarde van bomen en struiken aan het landschap en de biodiversiteit, zijn de voordelen voor herkauwers misschien wat minder voor de hand liggend en dus ook minder gekend. Nochtans blijkt uit onderzoek dat die niet onderschat mogen worden! Wat de herkauwers ‘als graantje meepikken’, helpt bij de onderdrukking van maagdarmwormen en vormt een prima aanvulling op vlak van voederwaardes en mineralenvoorziening. Daarnaast zorgen bomen en struiken ook voor de nodige schaduw, iets wat met de huidige droge zomers zeker niet onderschat mag worden. Hittestress leidt immers tot dalende vetgehaltes en als wat bomen en struiken dat kunnen voorkomen, is dat toch mooi meegenomen, niet?


De excursie wil ons inspireren om voederbomen te integreren in de huidige landbouwbedrijfsvoering. We maken hiervoor kennis met dieren die vrije toegang hebben tot bomen en struiken in natuurgebied. Hoewel de landbouwers hier aan natuurbeheer doen, ligt de nadruk tijdens deze excursie uitdrukkelijk niet op het luik natuurbeheer.

We leren aan de hand van ervaringen van deelnemende veehouders, terreinobservaties en ervaren gidsen welke bomen en struiken (bij voorkeur) gegeten worden door herkauwers en waarom. We komen te weten wat de gunstige effecten zijn op vlak van dierenwelzijn, -gezondheid, voeding en productie. Dankzij de mogelijkheid voor interactie tussen de deelnemers kunnen we leren hoe dit te integreren binnen onze eigen bedrijfsvoering en er mee om te gaan.

Programma:

9h45 – 10h: ontvangst aan de parking van de Demerbroeken, ter hoogte van de Ernest Claesstraat 128 (tegenover straat Hoornblaas)  

10h – 12h30: natuurbegrazing met vleesvee en vleesschapen in de Demerbroeken

12h30 – 13h: lunch (Abdij van Averbode) > vergeet je lunchpakket niet!   


13h – 13h45: verplaatsing (met eigen vervoer, carpool mogelijk mits de COVID-19 maatregelen het toelaten) naar De Vaerendriesch, Vaanstraat 79 in Hoeleden

14h – 16h30: dubbedoelvee in het Heibos, houtkanten en hoogstamboomgaard   


16h30 – 17h: afronding en napraten

> Voorzie aangepaste kledij en schoenen

> Gelieve de geldende COVID-19 maatregelen strikt op te volgen   Inschrijven
Deelname is gratis maar verplicht (via deze link). Je kan kiezen om een volledige dag bij te wonen, dan wel enkel het voor- of namiddaggedeelte. Laat zeker je contactgegevens achter zodat we je kunnen bereiken indien er zich wijzigingen zouden voordoen omwille van COVID-19.   Meer info?
jan@wimgovaertsenco.be of 0498/29 78 68  


  

Foto: © Jan Valckx  


 

Het CCBT-project ‘Voederbomen voor bio-herkauwers’ kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid.   

voederbonen.PNG