Op 24 en 25 augustus vond een derde proefrooiing plaats in de late frietrassen Fontane en Challenger. Tweewekelijks bemonsteren we dezelfde aardappelpercelen om de opbrengst, sortering en kwaliteit van deze twee rassen te beoordelen.
Proefrooiingen late frietrassen Fontane en Challenger

Op 24 en 25 augustus werden stalen genomen om de opbrengst en kwaliteit op te volgen van de late frietrassen Fontane en Challenger. In Vlaanderen worden die stalen genomen in een samenwerking tussen Inagro, PCA, BDB, PIBO en de Vlaamse overheid. In Wallonië staan Fiwap en Carah in voor de proefrooiingen.

Het gaat om 31 percelen Fontane en 18 met Challenger die verspreid liggen over alle provincies. Fontane is veruit het belangrijkste late frietras in België. Challenger wordt tegenwoordig op een groter areaal uitgeplant dan Bintje.

  • De totale opbrengst (alle sorteringen en afval) lag bij Fontane op 42 ton/ha. Dat is een lager resultaat dan het meerjarig gemiddelde (na evenveel groeidagen). De partijen zijn wel al mooi grof. Door de terugkeer van de regen en het einde van de hittegolf is de gemiddelde aangroei per dag wel toegenomen. Toch blijft de aangroei lager dan normaal.
  • Challenger hinkt nog wat achteropp met een totale opbrengst rond 38 ton/ha met fijnere sortering (meer knollen per struik).
  • De onderwatergewichten zijn de afgelopen weken afgenomen bij Fontane dankzij de regen. Bij Challenger zien we weinig verschil met twee weken geleden. Heel wat percelen Challenger blijven een onderwatergewicht halen boven 450 kg/ha.
  • Bij Fontane hebben een paar velden te maken met hogere percentages doorwas; vooral onder de vorm van popperigheid en scheutvorming.
  • De frietkwaliteit blijft uitstekend.


> Lees het volledige artikel op de
website van het PCA.


Inagro werkt in partnerschap met de vzw PCA. De Vlaamse vzw PCA, met zetel in Kruishoutem, coördineert alle onderzoek in aardappelen. Alle resultaten en mededelingen worden gebundeld op de website van de vzw PCA. Ook de afdeling akkerbouw van Inagro plaatst haar kennis en advies op die website.
   

 

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw