Werken bij warm weer vraagt van het menselijk lichaam een extra inspanning. Het lichaam geeft altijd warmte af naar de omgeving. De hoeveelheid warmte die moet worden afgevoerd hangt af van de intensiteit van de arbeid. In dit nieuwsbericht geven we tips om het werken in warme omstandigheden draaglijker te maken.

Hou het hoofd koel met deze 6 tips

Iedereen kan last hebben van thermische belasting, zelfs jonge mensen en personen met een goede fysieke conditie.


Zes tips om het werken in warme omstandigheden draaglijker te maken

  1. Kies voor een aangepaste dagplanning. Plan taken en activiteiten die een zware fysieke arbeid vragen in de meer frisse periodes van de werkdag of stel ze uit naar een later tijdstip als dat haalbaar is.
  2. Pauzeer iets meer dan gewoonlijk, of verlaag het werktempo. Een extra paar handen (bvb. jobstudent, …) kan ook wonderen doen.
  3. Drink op regelmatige tijdstippen en voldoende. In tegenstelling tot wat je denkt koel je meer af door warme dranken te drinken.
  4. Let op wat je eet. Omdat je meer zweet, verlies je ook een pak zouten. Zorg ervoor dat je voldoende zout opneemt via je voeding, kies hierbij steeds voor een lichte maaltijd. Wie een zoutarm dieet volgt neemt best contact op met de huisarts.
  5. Draag lichte kleding die een vrije luchtcirculatie en de verdamping van zweet mogelijk maken. Let er echter op dat de kleding nog voldoende bescherming biedt voor het uit te voeren werk, rekening houdend met chemische en mechanische risico’s.
  6. Draag een hoofddeksel tegen rechtstreekse zonnestralen en smeer je tijdig in met zonnecrème. Bescherm ook je ogen met een goede zonnebril.
 
Gekoppelde thema's & sectoren: -- Crisis --