In het nieuwe Interreg-project CIMAT willen we de ontwikkeling van kleine, autonome, elektrische en multifunctionele agrorobots stimuleren. Het startevenement was gepland op 17 maart, maar door de coronacrisis moesten we het annuleren. De projectpartners organiseerden een webinar als digitaal alternatief. Heb je de webinar gemist? De video-opname kan je vanaf nu (her)bekijken. In dit nieuwsbericht beantwoorden we ook vragen van deelnemers.

Herbekijk de webinar over kleine, autonome agrorobots

De webinar bestond uit vier onderdelen:

  • Waarom een multifunctionele robot ontwikkelen? (01:20 – 09:08 in de video) - door Stijn Debruyne (KULeuven). Stijn licht toe wat het doel en de aanpak zijn van het CIMAT-project.
  • Voorstelling van het robotplatform (09:17 - 25:13 in de video) - door Jan Anthonis (Octinion) en Axel Willekens (ILVO). Na een filmpje waarin we de Octinion-robot voorstellen, vertelt Jan hoe het basisplatform eruitziet. Axel geeft aan welke aspecten er ontwikkeld worden om de robot autonomer en flexibeler te maken.  
  • Inspraak van de sector (25:20 – 40:22) - door Ronnie de Hoon (Compas Agro). Specifieke (kleinschalige) teelten hebben specifieke noden en daar willen we via co-creatiegroepbijeenkomsten rekening mee houden.  
  • Getuigenis van biolandbouwer Karel Dewaele (41:10 – 47:44 in de video). Karel deelt zijn ervaring met een OpenSource RTK GPS-systeem en zelfbouw autonoom diff-drive wiedbed/voertuig.
    Getuigenis van hobby-ontwerper en -maker Tom Callewaert (48:30 - 55:10 in de video). Tom maakte een prototype van een kleine robot en deelt ook zijn kennis over andere OpenSource-projecten.

 

Heb je de webinar gemist of wil je opnieuw kijken?
 
Meer dan 100 mensen keken live naar de webinar. De opname ervan is beschikbaar op het YouTube-kanaal van Inagro.

> Bekijk de volledige webinar.
 
 
Ruimte voor vragen en opmerkingen
 
Op het eind van de webinar werden enkele vragen van deelnemers beantwoord. Er was niet voldoende tijd om ze allemaal te behandelen. Daarom lichten we in dit artikel nog enkele zaken toe die tijdens de live-uitzending niet beantwoord werden.
 
In het CIMAT-project ontwikkelen we een prototype autonome flexibele robot vertrekkende van een bestaand robotplatform. Er worden twee werktuigen met een specifiek doel uitgewerkt. Daarnaast worden oplossingen en werktuigen conceptueel uitgedacht voor andere toepassingen. Het eerste werktuig dat we zullen ontwikkelen, spitst zich toe op onkruidbeheersing, voornamelijk in de gewasrijen. Uiteraard vertrekken we daarbij van de kennis die al bij de (bio-)landbouwers en de constructeurs aanwezig is om een efficiënt werktuig te maken.  
Om de autonomie van de elektrisch aangedreven robot te verhogen, kan gewerkt worden met een zonnepaneel op de robot. Om voldoende vermogen te behalen met zonnepanelen is wel een vrij groot oppervlak aan zonnecellen nodig. De afweging dient gemaakt te worden of deze toevoeging zinvol is.
 
> Heb je zelf nog een vraag of opmerking? Contacteer Joran Barbry via joran.barbry@inagro.be of 051 27 32 27.
 
Abonneer je op ons YouTube-kanaal en blijf op de hoogte van al ons videonieuws!
 
Door het coronavirus is het moeilijk om activiteiten te organiseren, rekening houdend met alle opgelegde maatregelen en de regelgeving rond social distancing. Daarom zetten we volop in op digitale adviesverlening én kennisdeling! Abonneer je op ons YouTube-kanaal en blijf op de hoogte van ons videonieuws!
 
 
 
 
Cimat_logobanner_lang_mettekst.png

 
 
Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Biologische Productie | Groenten Open Lucht | Smartfarming