In de veeteeltsector voert de veehouder een aantal diergeneeskundige handelingen zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties en nabehandelingen. Het afval van die handelingen is medisch afval. Je moet het dus op een oordeelkundige manier afvoeren. Individuele ophaling door een erkende afvalbeheerder is duur, waardoor de afvalstroom vaak niet reglementair afgevoerd wordt. De veehouder beschikt dan ook niet over de nodige attesten, wat voor problemen kan zorgen. POM West-Vlaanderen, Boerenbond, ABS en Inagro willen dat graag voorkomen en startten daarom vorig jaar een proefproject op in de regio Tielt. Dat project breiden we nu uit naar de regio Westhoek.

Doe mee aan proefproject inzameling medisch afval in de Westhoek

In een vorig nieuwsbericht kregen alle veehouders uit de regio Tielt-Wingene-Ruiselede de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de centrale inzameling van medisch afval op het Generaal Maczekplein in Tielt op 7 juli. Daarnaast maakten we de proefresultaten van de eerste ophaling in Tielt bekend.

Voor alle veehouders in de Westhoek die willen deelnemen aan het project wordt een centraal afhaalmoment georganiseerd op 14 juli 2020 van 13.00 uur tot 16.00 uur in Ter Waarde, 8900 Ieper (Flanders Language Valley). Inschrijven is verplicht en kan via deze link tot 10 juli.


Recipiënten

Er is keuze uit volgende recipiënten:


Kunststofcontainer

 • Volume: 50 liter
 • Maximaal gewicht: 15 kg
 • Kostprijs:
  • 1 recipiënt: 31 euro/stuk
  • Vanaf 2 of meer recipiënten: 21 euro/stuk

Enkel op het eerste vat wordt een collectieve ophaalkost van 10 euro aangerekend.


1 of 2 liter naaldcontainers

 • Kostprijs:
  • 1 liter naaldcontainer: 1,15 euro/stuk
  • 2 liter naaldcontainer: 1,35 euro/stuk

Wordt ingezameld via kunststofcontainer, niet apart.
Alle inzamel-, transport- en verwerkingskosten zijn in de prijs inbegrepen.


Bij inschrijving is het effectief de bedoeling om de lege recipiënten af te halen op 14 juli. Ben je om een of andere reden verhinderd, geef dan een seintje aan één van de projectpartners.

 

Meerwaarde

Het project biedt jou de kans om het medisch afval op een correcte manier te verwerken. Je ontvangt de nodige attesten waarmee je kan aantonen dat je je geneesmiddelenafval reglementair hebt afgevoerd. Daarnaast halveer je de kostprijs door deel te nemen aan de collectieve inzameling die twee keer per jaar georganiseerd zal worden.


Meer info

Heb je nog vragen over dit proefproject? Is jouw bedrijf niet gelegen in de regio Tielt of Westhoek, maar heb je toch interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met één van de volgende projectpartners:

POM
Guido De Roo
guido.deroo@pomwvl.be
059 36 99 32

Inagro
Stephanie Jonckheere
stephanie.jonckheere@inagro.be
051 27 33 63

ABS
Mark Wulfrancke
mark.wulfrancke@absvzw.be
0498 91 44 22

Boerenbond
Pieter-Jan Delbeke
pieter-jan.delbeke@boerenbond.be
051 26 03 42

LogoBanner_18062020_uitleentest.jpg