Op het proefbedrijf Biologische Landbouw van Inagro liggen dit jaar verschillende proeven aan met vlinderbloemigen in het kader van het Interreg-project Symbiose. In een informatieve video leidt onderzoeker Jasper Vanbesien je op digitale wijze langs de verschillende proeven. Hij licht daarbij de doelstellingen, het teeltverloop en de huidige stand van de proeven toe.  

 
Digitaal proefveldbezoek biologische teelt van vlinderbloemigen

In het Interreg-project Symbiose (https://symbiose-interreg.eu/) worden in de verschillende deelnemende regio’s in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk gelijkaardige proeven aangelegd met vlinderbloemigen. Zo testen we rassen van verschillende soorten vlinderbloemigen met het oog op lokale eiwitvoorziening. De focus ligt daarbij voornamelijk op mengteelten. We onderzoeken ook de waarde van vlinderbloemigen als groenbemester.

De verschillende proeven liggen inmiddels al geruime tijd aan op ons proefbedrijf. De onkruidbeheersing lukte door de droge omstandigheden vlot. De peulvorming is reeds goed gestart maar verschillende vlinderbloemigen staan nog in bloei en dit zorgt voor kleurrijke beelden in het veld. 

In normale omstandigheden zouden we de proeven tonen en toelichten tijdens de voorjaarseditie van de biovelddag. Door de geldende coronamaatregelen kan de biovelddag niet in zijn normale vorm plaatsvinden. Als alternatief maakten we een filmpje waarbij onderzoeker Jasper Vanbesien de verschillende proeven met vlinderbloemigen voorstelt en toelicht.   

> Bekijk het filmpje op ons YouTube-kanaal.
 

Symbiose_Startbeeld.png

 


 

https://www.inagro.be/DNN_DropZone/Pictures/Inserts/BannerSymBIOse_2018.jpg


 


 

 

 

 
Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Biologische Productie