Inagro en PCA hebben intussen een lange traditie in de opvolging van praktijkpercelen aardappelen tijdens het groeiseizoen. Het gaat om zowel (half)vroege rassen als late frietrassen. We kiezen altijd voor de variëteiten met het grootste areaal in Vlaanderen.

Opvolging praktijkpercelen aardappelen

Welke percelen en rassen volgen we op?

Dit jaar volgen we bij de (half)vroege rassen Amora en Sinora op. Amora is al enkele jaren het belangrijkste vroege frietras. Het areaal van Sinora en Anosta schommelt over de jaren heen. Het is ondertussen al het vijftiende jaar op rij dat we vroege rassen op praktijkpercelen opvolgen. De percelen liggen vooral in de regio Kortemark-Ichtegem en de regio Aarsele-Ruiselede. De bemonsteringen starten begin juli en vinden om de tien dagen plaats.

Eind juli beginnen we stalen te nemen op praktijkpercelen met de frietrassen Fontane en Challenger. Fontane is veruit het belangrijkste late frietras in Vlaanderen en wint nog elk jaar aan belang. Ruim de helft van het Vlaamse areaal bewaaraardappelen is Fontane. Daarna komen de rassen Challenger en Innovator. De keuze is gevallen op Challenger omdat dat ras over meer telers verspreid zit. Zowel Fontane als Challenger zullen om de twee weken bemonsterd worden tot de oogst. De percelen liggen verspreid van de kust tot in Limburg, van de Vlaamse Ardennen tot de Kempen.

Ook dit jaar zullen PCA en Inagro het alom gekende ras Bintje opvolgen op acht praktijkpercelen. In tegenstelling tot de afgelopen twintig seizoenen zullen we slechts op twee tijdstippen stalen nemen. Reden is de sterke achteruitgang van zijn areaal ten voordele van onder andere Fontane en Challenger. Halfweg augustus en na loofdoding zullen we monsters nemen op de praktijkpercelen met Bintje.

 

Wat volgen we op?

Voor de opvolging van de aardappelen in het oosten van het land krijgen we de hulp van de Vlaamse overheid, BDB en PIBO Campus. In totaal zullen we maar liefst 50 praktijkpercelen op regelmatige basis bezoeken en bemonsteren. Bij de opkomst organiseerden we al een eerste bezoekje, waarbij we onder meer de exacte plantafstanden gemeten hebben.

De kenmerken van alle percelen is al gebundeld in nieuwsberichten die je kunt terugvinden op www.pcainfo.be. Denk bijvoorbeeld aan plantdatum, potermaat, plantafstanden en aantal stengels per struik.

Bij de volgende staalnames zullen we de opbrengst bepalen, alsook verschillende kwaliteitsparameters (onderwatergewicht, frietkwaliteit, smaak na koken, blauwgevoeligheid, optreden van doorwas). Daarover zal je de komende drie maanden regelmatig berichten zien passeren.

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw