In de veehouderij voert de veehouder een aantal diergeneeskundige handelingen zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties en nabehandelingen. Het afval van die handelingen, is medisch afval. Je moet het dus op een oordeelkundige manier afvoeren. Daar willen POM West-Vlaanderen, Boerenbond, ABS en Inagro de veehouder graag bij helpen. Vorig jaar werd een proefproject opgestart in regio Tielt. Dat project breiden we nu uit naar de regio Westhoek.

Proefproject inzameling medisch afval nu zowel in regio Tielt als in de Westhoek

Hoe werkt het?

Het principe ‘de vervuiler betaalt’ klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren. Voor de afvalstroom van medische handelingen in veehouderij is dat niet anders. De kosten van een individuele ophaalbeurt door een erkende ophaler lopen snel op. Maar met een collectieve inzameling kan die kost ruim gehalveerd worden. Via een proefproject kan je jouw medisch bedrijfsafval verzamelen in eenmalig te gebruiken vaten. Die zal je twee keer per jaar naar een lokaal verzamelpunt kunnen brengen. Bij het indienen van de volle vaten ontvang je het verwerkingscertificaat en kun je lege vaten meenemen.


Recipiënten

Wie deelneemt, kan volgende recipiënten bestellen om medisch afval in te deponeren:


Kunststofcontainer

 • Volume: 50 liter
 • Maximaal gewicht: 15 kg
 • Kostprijs:
  • 1 recipiënt: 31 euro/stuk
  • Vanaf 2 of meer recipiënten: 21 euro/stuk

Alle inzamel-, transport- en verwerkingskosten zijn in de prijs inbegrepen.


1 of 2 liter naaldcontainers

 • Kostprijs:
  • 1 liter naaldcontainer: 1,15 euro/stuk
  • 2 liter naaldcontainer: 1,35 euro/stuk

Wordt ingezameld via kunststofcontainer, niet apart.

Hoe deelnemen?

Op dinsdag 7 juli 2020 krijgen de deelnemende bedrijven in de regio Tielt de mogelijkheid om de volle vaten naar een inzamelplaats te brengen. Nieuwe deelnemers kunnen hier hun lege vaten ophalen. De collectieve afhaal- en inzamelplaats in de regio Tielt bevindt zich op het Generaal Maczekplein (langs de Ringlaan) van 10 tot 12 uur.

Heb je al deelgenomen aan het proefproject, meld dan je deelname voor 2 juli via volgende inschrijvingslink.

Wil je voor de eerste keer deelnemen? Schrijf je dan in voor 2 juli via dit formulier.

Bij inschrijving is het effectief de bedoeling om volle of lege recipiënten binnen te brengen op 7 juli. Indien je toch belemmerd wordt om één of andere reden, geef dan een seintje aan één van de projectpartners.

Dit jaar zal er ook voor het eerst een collectief afhaalmoment plaatsvinden in de regio Westhoek. In een volgend nieuwsbericht kom je daarover meer te weten.

Eerste resultaten proefproject

Het project startte in juni 2019 in de regio Tielt-Wingene-Ruiselede. Het waren voornamelijk varkenshouders en rundveehouders die interesse hadden in de recipiënten. Daarbij hadden de veehouders de keuze tussen kartonnen verzameldozen, kunstcontainers en naaldcontainers. Er werden 54 kunststofcontainers en 30 kartonnen verzameldozen verdeeld. De actie was dus meteen een succes!

In december 2019 kregen de veehouders de mogelijkheid om de volle recipiënten in te leveren en de nieuwe op te halen. In totaal werden 18 plastic vaten en 7 kartonnen dozen vol binnengebracht, goed voor ongeveer 340 kg medisch afval! 6 naaldcontainers, 22 plastic vaten en 11 kartonnen dozen werden terug meegenomen. Ondertussen zijn er nog 29 kunststofcontainers verdeeld onder de mensen die te laat ingeschreven hadden. In totaal hebben 56 veehouders uit het testgebied Tielt-Wingene-Ruiselede deelgenomen.

Bij de eerste inzameling bleek dat de kartonnen dozen vaak vervormd waren en te vol ingeleverd werden. Daarom is er besloten om in de toekomst enkel kunststofcontainers aan te bieden. De veehouders zelf waren zeer enthousiast over het project. Door de vele positieve reacties en de grote interesse van de veehouders hebben de partners van het proefproject besloten om dit niet enkel voor de regio Tielt-Wingene-Ruiselede te organiseren, maar ook voor de regio Ieper-Veurne-Diksmuide.


Meer info

Heb je nog vragen over dit proefproject? Is jouw bedrijf niet gelegen in de regio Tielt of Westhoek, maar heb je toch interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met één van de volgende projectpartners:

POM
Guido De Roo
guido.deroo@pomwvl.be
059 36 99 32

Inagro
Stephanie Jonckheere
stephanie.jonckheere@inagro.be
051 27 33 63

ABS
Mark Wulfrancke
mark.wulfrancke@absvzw.be
0498 91 44 22

Boerenbond
Pieter-Jan Delbeke
pieter-jan.delbeke@boerenbond.be
051 26 03 42

LogoBanner_18062020_uitleentest.jpg