Hoe kan ik nieuwe poppen scheiden van mijn meelwormen? Waarom ontsnappen mijn zwarte soldatenvlieglarven telkens uit hun bak? Hoeveel eitjes leggen mijn meeltorren per dag? Hoe kan ik mijn larven nu uit deze brij oogsten? Waarom leggen mijn vliegen hun eitjes niet waar ik dat wil? Het zijn herkenbare vragen voor startende insectenkwekers. Ons team insectenkweek biedt antwoorden. We maakten twee handleidingen met professioneel kweekadvies.

Stap voor stap insecten kweken

Veel startende insectenkwekers gaan aan de slag op basis van informatie die ze online bij elkaar sprokkelen. Ze ontwikkelen zo met vallen en opstaan een eigen kweekmethode. Om een moeilijke start te vermijden, doorliepen wij het proces van elke startende kweker. We bundelden onze ervaringen in twee bevattelijke kweekhandleidingen waarbij we de kweek van meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven stap voor stap toelichten. De handleidingen volgen een vast stramien.De kweekvorm kiezen

Niet elke kweker hoeft zelfvoorzienend te zijn in de productie van insecteneitjes. Als je ze aankoopt, hoef je geen kevers of vliegen te houden op je bedrijf.

 

De kweek opstarten

Kweekbakken, een zeef en een weegschaal, het zijn slechts enkele van de werkinstrumenten die je zeker nodig zal hebben om je insecten op te kweken. Waar plaats ik mijn insecten nu, in een koele garage of toch beter in een kweekcel? Tijd om voeder aan te kopen! Maar welk…? In dit hoofdstuk geven we advies over het benodigde materiaal, de infrastructuur en het voeder.

 

Het kweekproces

We wandelen de levenscyclus van ons insect af. Waar nodig vertellen we hoe en wanneer je nu het best een bepaalde actie onderneemt.

 

Problemen in de kweek vermijden

Tot slot rest ons enkel nog om je te behoeden voor een paar veelvoorkomende valkuilen. Die meelwormen produceren wel erg veel stof. Misschien neem je best enkele beschermingsmaatregelen? Die bak met zwarte soldatenvliegpoppen steek je na het weekend wel in een net. Zo vroeg zullen de vliegen wel niet uitkomen. Toch?

> Bekijk de handleiding 'meelwormen kweken'.

> Bekijk de handleiding 'zwarte soldatenvliegen kweken'.

 

> In de bijhorende videolessen krijg je extra toelichting en visuele ondersteuning. Je vindt ze in de afspeellijst ‘dier’ op het Inagro-YouTube-kanaal.

 

Meer informatie
 
Heb je nog vragen? Mail of bel Carl Coudron via carl.coudron@inagro.be of 051 27 33 99.
 
 
Dept_landbouw_VLAIO.jpg
Het VLAIO LA-project 'Introsect' wordt voor 90% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en mede financieel ondersteund door Boerenbond, Destaco, Agropolis, Mijten dierenvoeders, ABS, Schoeller Alibert, Lessine, Wadudu en Nuscience. Introsect is een samenwerking tussen Inagro, Thomas More, Hogeschool Vives, ILVO, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en KU-Leuven.

 

Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek