Savooikolen oogstbaar houden op het veld tijdens de winter is geen sinecure. In deze proef vergeleken we tien rassen. Bij de winterrassen gaf het vroegste ras Resolution (Tozer Seeds) de zwaarste kolen (1603 gram/stuk), en dat met een vrij gezond gewas. Ook Spinel (Hazera) was kwalitatief goed en gaf net iets meer dan 1250 gram/kool, net als Wiratoba (Syngenta), maar dat met al meer sleet. Barbosa (Bejo) en Impresa (Bejo) waren het laatst, met ongeveer 1110 gram/kool en dus geen 5 stuks/kist.

Resultaten rassenproef wintersavooikool 2019
Zachte winter
 
De zachte winter van 2019-2020 was ideaal om kolen van uitstekende kwaliteit te kweken. In sommige jaren is er veel last van wild, wateroverlast en te lage vorsttemperaturen. Die omstandigheden waren deze winter afwezig.
 

Winterkolen vragen speciale zorg
 
Wildnet vermeed schade door houtduiven, de zogenaamde vliegende ratten, en ander wild. Het vliesdoek lag klaar mocht er veel vorst komen. De neerslag na Nieuwjaar gaf wat glazigheid. In het verleden hadden we goede ervaringen met de toediening van zoutconcentratieverhogende meststoffen om dat probleem tegen te gaan. De zwarte vlekken werden veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas. Dat wordt in de hand gewerkt door afwisselend zeer lichte nachtvorst, iets hogere temperaturen en bladnat.  

Niet beregend en lage stikstofvoorraad

De savooien werden geplant op 16 juli op een afstand van 70 cm op 51 cm. Het gewas ontwikkelde zich heel goed en er werd niet beregend. De proef werd in meerdere keren geoogst, van 8 oktober 2019 tot 4 februari 2020. Ze werden dit jaar geoogst aan 6 stuks per EPS-kist. Door de lage stikstofvoorraad vanaf oktober was het niet mogelijk om te snijden aan 5 stuks/EPS kist met behoud van kwaliteit. De prijsvorming van de vijf stuks/EPS kist is doorgaans een stuk beter. Dat was ook dit jaar het geval.