Net als veel andere sectoren krijgt de land- en tuinbouwsector het (economisch) hard te verduren in volle coronacrisis. Denk bijvoorbeeld aan dalende aardappel-, vlees- en melkprijzen en het tekort aan seizoensarbeiders voor plantwerkzaamheden in groenten en de oogst van aardbeien. Door een daling van de inkomsten is het meer dan ooit belangrijk om de kostenzijde van jouw financiële balans nauwgezet op te volgen en na te gaan waar je eventueel een (beperkt) voordeel kunt halen. Dat beperkte voordeel kan jij misschien wel rapen in de energiefactuur.

Dalende energieprijzen gunstig voor land- en tuinbouw?

Onderhandelen met je energieleverancier

Heb je een jaarlijks elektriciteitsverbruik hoger dan 49 999 kWh/jaar, dan ben je een grootverbruiker en ben je contractueel gebonden aan jouw energieleverancier. Ook als jouw contract pas binnen enkele maanden afloopt, kan je proberen om nu al te onderhandelen met jouw energieleverancier over de nieuwe vaste energieprijzen.

In de toekomst kijken is en blijft zeker in deze tijden moeilijk voor iedereen. Toch bestaat de kans dat de onderhandelde prijzen een pak gunstiger uitvallen doordat de Belgische energieprijzen de afgelopen maanden sterk gedaald zijn (zie grafieken). Sommige energieleveranciers bieden met dat inzicht nu al fikse kortingen aan op de kilowattuurprijs.

 


Waarom dalen de energieprijzen?
 
De dalende gas- en elektriciteitsprijzen vinden hun oorsprong in de coronacrisis, maar ook in andere factoren. Zo zorgden de zachte winter met een laag gasverbruik voor verwarming en weinig tot geen defecte kernreactoren dat er geen afschakelplan nodig was. Ook veel wind en een portie zon leidden tot een gunstig aanbod.
 
 
Wat met een variabel contract?

In tegenstelling tot een vast contract volgt een variabel contract sowieso de dalende energieprijzen. Toch zal de potentiële daling op jouw energiefactuur beperkt blijven doordat de vaste kosten - zoals btw, heffingen, nettarieven (transportkosten) en groenestroomcertificaten - die dalende trend in de kilowattuurprijs niet volgen. De marktprijs per kWh neemt immers slechts een bepaald aandeel in van de totale energiefactuur, afhankelijk van aansluiting op laagspanning of middenspanning.
 
Ben je een kleine professionele afnemer (jaarverbruik < 49 999 kWh) en kan je even tijd vrijmaken? Dan raden we je toch aan om je contract eens onder de loep te nemen en de energieprijzen te vergelijken op www.vreg.be. Belangrijk is om altijd in de voorwaarden van jouw huidig contract na te gaan of opzeg wel mogelijk is.
 
 
Wat met brandstofprijzen?
 
De vertraging van de economische groei van onze wereldeconomie en de crisis in de luchtvaarsector leiden tot een daling in de vraag naar aardolie. Daardoor zakten de brandstofprijzen naar een historisch laag niveau. Doorgaans is de zomer de periode met het laagste verbruik, en dus vaak de laagste stookolieprijs. Maar als het toeristische vliegverkeer deze zomer langzaam weer op gang mag komen, dan kan het voorjaar wel eens de gunstigste periode zijn in 2020.
 
 
 
20200513-Enerpedia.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Energie En Groene Grondstoffen | -- Algemeen --