Onvoldoende beschikbaarheid en kwaliteit van water heeft negatieve gevolgen voor de productie van een melkveebedrijf. Daarom verdienen de waterkwaliteit en -voorziening de nodige aandacht. Wij helpen je op weg.

Waterkwaliteit en -voorziening in de melkveehouderij

Afhankelijk van de productie hebben lacterende koeien 100 tot 150 liter vocht per dag nodig. Daarvan halen ze 30 tot 40 liter uit het rantsoen. De rest moeten ze drinken aan de drinkwatervoorzieningen. Ook tijdens droogstand is een goede drinkwatervoorziening van belang. Droge koeien hebben in de laatste maanden van de dracht een behoefte van 50 liter water per dag. Verlies ook dan het drinkwater niet uit het oog!

 

Drinkwatervoorziening

Melkkoeien moeten minstens 21 uur per dag drinkwater ter beschikking hebben. De juiste drinkbakken voorzien voor de koeien is belangrijk. Hou bij aanschaf van de drinkbakken zeker de reiniging in gedachten. Als de drinkbak gemakkelijk te reinigen is, zal je dat ook werkelijk vaker doen. Bij weidegang is het aangeraden om de pompen te controleren op debiet en verstoppingen van de leiding. Vergeet ook de kalveren niet. Bij hen is naast de kwaliteit ook de voorziening vanaf jonge leeftijd een aandachtspunt.

 

Drinkwaterkwaliteit

Niet enkel de voorziening is van belang, maar ook de kwaliteit. Die kan je controleren door een waterstaal te laten analyseren. Stalen kunnen genomen en onderzocht worden door Inagro. Bekijk alle praktische info over onze wateranalyses.

 

Logobanner_Melkvee2020.png

Gekoppelde thema's & sectoren: Melkveehouderij | Vleesveehouderij | Water