De perceelsranden naast waterlopen onderhouden is niet altijd evident. Zelf een maaier aanschaffen om de 1-meter teeltvrije zone te onderhouden kan al snel een serieuze investering worden. Maar moet je echt zelf investeren in een machine of is een beroep doen op een loonwerker voordeliger? We vroegen twee loonwerkers naar hun ervaring in de praktijk.

Perceelsranden onderhouden, je staat er niet alleen voor!

Een loonwerker uit Anzegem

"Ik heb een eenvoudige side-shift klepelmaaier zonder afvoer waarmee ik de randen van landbouwers in de onmiddellijke omgeving onderhoud tegen een kleine vergoeding van 45 euro* per uur."

klepelmaaier.jpg

Een loonwerker in Heuvelland

"Bij ons kunnen landbouwers een McConnel klepelmaaier op arm huren om de 1-meter teeltvrije zone te onderhouden. Het gegeven staat op een tuinbouwtractor die ook op smal spoor kan worden gezet. Naast het maaien van de 1-meter teeltvrije zone kan de kop ook worden vervangen, waardoor we ook hagen kunnen scheren met dezelfde machine. De machine kan worden gehuurd met of zonder chauffeur. Zonder chauffeur ligt de prijs rond 500 euro* per dag of 20 euro* per uur."

 

klepelmaaier op arm.jpg

Wat is nu de voordeligste keuze?
 
Als landbouwer moet je dus niet noodzakelijk zelf investeren in een maaier om de 1-meter teeltvrije zone te onderhouden. Een beroep doen op een loonwerker of collega-landbouwer kan je al een heel eind op weg helpen en kan zelfs kostenefficiënter zijn dan zelf te investeren.
 

Als we even een snelle berekening maken van de kostprijs van de aankoop van een simpele side-shift klepelmaaier, dan komen we al snel op 5000 à 8000 euro, afhankelijk van de uitvoering. En daar rekenen we nog geen kostprijs voor arbeidskosten, slijtage en gebruik van trekker bij...

De kostprijs* die loonwerkers aanrekenen voor randenbeheer varieert van 45 tot 80 euro per uur excl BTW. Gemiddeld wordt 1,2 km randen gemaaid per landbouwer. Afhankelijk van het gebruikte materiaal schommelt de snelheid rond 1,4 km/u.

Rekenen we met bovenstaande cijfers en nemen we de prijs van een klepelmaaier zonder afvoer (gem. 5000 euro afhankelijk van de uitvoering) dan is de rekensom snel gemaakt. Voor de prijs van een goedkope maaier kan je een loonwerker al snel 62 uur laten maaien. Gelet op het gemiddelde aantal km dat per landbouwer wordt gemaaid en de snelheid waarmee wordt gemaaid, komen we op een gemiddelde van 1 uur per landbouwer voor het beheer van de 1-meter teeltvrije zone.

 

> Bekijk nog even alle info over de 1-meter teeltvrije zone.

 

 

*prijzen zijn onderhevig aan wijzigingen en zijn afhankelijk van de loonwerker en het gebruikte materiaal.  

 

 


2019-10-04-AM-logowatertalk.jpg
Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Bodem En Bemesting | Landbouw In Zijn Omgeving