We legden een rassenproef aan met prei in winterteelt. Deze winter kenden we amper ochtendvorst, waardoor de vorsttolerantie niet tot uiting kwam! De kwaliteit behouden op het veld was een uitdaging. In deze proef hebben we elf rassen beproefd. Pluston combineerde een hoge opbrengst met een goede kwaliteit en houdbaarheid. Ook Vitaton en Aylton scoorden naar kwaliteit en houdbaarheid heel goed, maar ze gaven een duidelijk lagere productie. Oslo (Enza) was heel productief, maar was over zijn top naar bladkleur. Deze rassen danken de goede kwaliteit andermaal aan hun goede weerstand tegen trips en ziektes.   

 
 
Rassenproef winterprei 2019

Winter zonder vorst  

Er werd geplant op 22 juli. De proef kende door de warmte en extreme droogte een lastige start. Dankzij de neerslag vanaf oktober kwam de groei dan toch op gang. De zachte winter zorgde voor een blijvende groei. Uiteindelijk werd op 24 februari geoogst onder natte bodemomstandigheden.  

Hoge opbrengst  

De gemiddelde opbrengst was met 54 ton/ha hoog. Alleen Lucretius (Seminis) met 47,4 ton/ha en het ouwe getrouwe en zeer donkere Harston (Nunhems) bleven met 49,7 ton/ha wat achter.  

Weerstand tegen trips en ziektes  

Het nieuwe ras LE 4901 (Uniseeds) noteerde de hoogste opbrengst, maar viel kwalitatief tegen met een te bleke bladkleur en veel tripsschade.     

Houdbaarheid  

Vooral Harston en ook Aylton, beiden na bewaring nog mooi donker, gevolgd door Pluston en Vitaton, kwamen het best uit de houdbaarheidsproef. Vooral het bleek trekken van de bladeren en de aanwezigheid van rot en veel doorgroei speelden veel rassen parten. Het minder productieve Harston blijkt voor deze parameters nog altijd het beste ras. Dit ras is wel gevoelig voor trip en roest!

> Bekijk het volledige verslag van deze proef. 

Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie | Groenten Open Lucht