Als kers op de taart sloten we het demoplatform wortelen af met een studienamiddag op 19 februari in de Zilverlink in Roeselare. Net als tijdens het proefveldbezoek op het praktijkveld van Johan Lavens in Westrozebeke was de interesse zeer groot. Een honderdtal landbouwers, vertegenwoordigers en adviseurs luisterden aandachtig naar de verschillende spreker die de wortelteelt in al haar aspecten toelichten.

Gesmaakte studienamiddag wortelen

Deze studienamiddag was een samenwerking tussen het departement Landbouw en Visserij, Inagro, PCG, Boerenbond, Taco, Greenfarm en Ingro. Bart Debussche van het departement Landbouw en Visserij overtuigde ons met zijn cijfers over het belang van de wortelteelt in Vlaanderen. Daarna lichtte Christof Malfait van zaadhuis Clause ons het belang van wortelen op wereldniveau toe.

 

Voorstelling proefresultaten

Het theoretische deel werd gevolgd door een voorstelling van de belangrijkste proefresultaten vanop het demoplatform in Westrozebeke. Marc Vanheule, wortelexpert bij Inagro, lichtte de belangrijkste resultaten bij schijven en grote wortelen toe. Daarna besprak Nathalie Cap van het PCG de mogelijkheden voor chemische onkruidbestrijding in de teelt. Luc De Reycke (PCG) besprak de alternatieven voor chemische onkruidbeheersing, telkens met de voordelen en valkuilen.

Stijn Stragier lichtte de resultaten toe van de demoproef waarin op verschillende tijdstippen werd geschaafd en aangeaard. Wim Persyn toonde ons het systeem met onderbladbespuiting met kappenspuit, waarbij het wortelblad niet wordt geraakt. Die techniek kon jammer genoeg tijdens het proefplatform niet gedemonstreerd worden, omdat het loof te plat lag op de ruggen door de extreme droogte dit seizoen. Dirk Van Parys van zaadhuis Bejo sloot af met een overzicht van de cruciale fases tijdens de wortelteelt.

>> Bijgevoegd kan je de presentatie vinden.

2020_wortelen_IMG_3337.JPG

Gekoppelde thema's & sectoren: Aardbeien | Gewasbescherming | Glasgroenten | Groenten Open Lucht