Inagro voert al een aantal jaar onderzoek uit naar eendenkroos. Maar ook andere onderzoeksinstellingen tonen interesse in de eigenschappen van het plantje. Zo zijn de Ierse onderzoekers van de University College Cork (UCC) betrokken bij het Aquamona-project. In dat project kweekt the Mount Lucas Fish Farm eendenkroos op het afvalwater van zijn baarsproductie. Onlangs waren we daar op bezoek en het lijkt er goed te gaan.

Aquamona, een Iers eendenkroosproject

In de landbouw kennen de Ieren gelijkaardige uitdagingen als wij. Door hun sterke vraag naar eiwit voor het voeder van melkvee importeren ze veel eiwit uit Noord- en Zuid-Amerika. Daarom zijn ze op zoek naar alternatieven, het liefst GMO-vrij.

Toch zijn er ook grote verschillen tussen Ierland en Vlaanderen. Zo hebben de Ieren haast geen ruimtegebrek. Het melkvee loopt er bijvoorbeeld 300 dagen per jaar in de weides en van mestopslag is er bijna geen sprake. Meer nog, in Ierland zijn er hectares grond beschikbaar van de vervlogen veenindustrie. Die percelen kennen op dit moment geen invulling. De gronden zijn spotgoedkoop en lopen van nature vol met water.
 
Op één van die sites werd the Mount Lucas Fish Farm opgericht. De vissen groeien er in het water. Dat water wordt nadien gereinigd via een natuurlijk proces. Dat proces is eigenlijk een aaneenschakeling van waterkanalen waarop eendenkroos groeit. De plant neemt er de stikstof en fosfor op en zuivert zo het water.
 
En het eendenkroos zelf? Dat kan terug naar de vissen of naar het melkvee. De resultaten zijn echt verbazingwekkend. Zo werd er vorig jaar 30 ton droge stof per hectare gekweekt. En het eendenkroos bevat 30% eiwit.
 
Ben je benieuw om te zien hoe the Mount Lucas Fish Farm dat doet? Bekijk dan dit filmpje op Facebook. Daarin zie je de aanleg van de vijvers.
 
 
Meer info
Wil je meer weten over eendenkroos? Neem dan contact op met onze onderzoeker Reindert Devlamynck via reindert.devlamynck@inagro.be.
Gekoppelde thema's & sectoren: Aquacultuur | Energie En Groene Grondstoffen | Melkveehouderij