Voor een zomerbroccoli is een goede weerstand tegen hogere temperaturen essentieel. In een rassenproef vergeleken we tien rassen. De referentie Ironman (Seminis) scoorde goed, maar door de warmte wel met wat meer doorwas. Covina (Bejo) en vooral Chronos (Sakata) waren vroeger en door de hitte van eind juli kwalitatief iets minder. Triton (Sakata) en Larsson (Rijk Zwaan) waren duidelijk later en kwalitatief uiteindelijk het mooist. 
Rassenproef broccoli zomer 2019

Temperatuurrecord niet nefast 

Door het heel droge en extreem warme weer verliep de schermvorming in moeilijke omstandigheden. Zo was er veel roodverkleuring en veel doorwas. Bovendien vertoonden de schermen een ruwere korrel dan gewoonlijk. De vroege rassen scoorden kwalitatief iets minder goed dan de late rassen, omdat bij die rassen de schermvorming volop bezig was tijdens de warmtepiek op 25 juli (record maximumtemperatuur van 40,8 °C). Alle rassen gaven uiteindelijk een hoog percentage Flandria-kwaliteit (gemiddeld 97,8%). De oogst liep van 8 tot 30 augustus.  

Zeer goede stukgewichten dankzij beregening 

De proef kende een vlotte weggroei, maar het zeer warme weer zorgde ondanks beregening (65 mm) toch voor veel stress tijdens de schermvorming. De gemiddelde opbrengst bedroeg 613 gram/stuk, wat ruim voldoende was om te sealen. De lichtste schermen gaven nog 560 gram/stuk. 


 

ruwe korrel 2019.jpg
Foto: Ruwere bloemknoppen door hoge temperaturen

 

 
Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie | Groenten Open Lucht