Circulariteit is een term die zich steeds meer mengt met landbouw. Door dreigende tekorten aan fossiele fosfor en brandstof moeten we duurzamer omspringen met nutriënten. Daarom hergebruiken we meer water, bijvoorbeeld tussen glastuinbouw en aquacultuur, en geven we oogstresten een tweede leven. Het is misschien verrassend, maar veel van die circulaire landbouw is ook van cruciaal belang voor de ruimtevaart...

Spacekroos: circulaire landbouw in de ruimte

Frank De Winne is de tweede Belg in de ruimte. In het jaar 2000 verbleef hij elf dagen in het ruimtestation ISS. Beschermd door een zestal muren zweefde Frank in de eindeloze leegte. Om die reis te overleven, had hij ongeveer 121 liter water en 9 kg gedroogd voedsel nodig. Rakketten leverden het voedsel en water aan.

Maar voor langere ruimtereizen is dat niet haalbaar. Een trip naar Mars neemt volgens Charlie Bolden, de CEO van NASA, al snel acht maanden in beslag. De ruimtevaarders hebben tijdens die reis niet alleen een serieuze massa aan voedsel en water nodig, ze produceren ook een grote hoeveelheid urine en uitwerpselen.

Elke veehouder weet dat de mest van zijn dieren vol nutriënten zitten die de plantengroei bevorderen. Dé oplossing om zo weinig mogelijk voedsel mee te nemen op ruimtereis en zo weinig mogelijk afval te produceren, lijkt dus voor de hand te liggen: zelf planten kweken op de geproduceerde 'mest'.

 

Kringloop in de ruimte sluiten

foodinspacevierkant.jpgDie kringloop is ook onderzoekers niet ontgaan. Zo gaan Adam en Cristine Escobar van het Space Lab na of eendenkroos de reststromen in de ruimte kan omzetten naar voedsel. Het snelgroeiende plantje kan water zuiveren en zit boordevol eiwit.

Maar er zijn nog voordelen... Zo is eendenkroos goed bestand tegen lage zwaartekracht, is de plant volledig eetbaar, produceert het geen oneetbare reststromen en heeft het voldoende aan water als voedingsbodem. Bovendien zet het de CO2 die ruimtevaarders uitademen terug om naar zuurstof. Eendenkroos kun je ook het hele jaar door oogsten bij continue belichting.

 

Wat nu?

Adam en Cristine moeten nog veel factoren nabootsen op aarde voordat eendenkroos zijn nut kan bewijzen in de ruimte. Wie weet kweekt de volgende Belg in de ruimte wel eendenkroos op het ISS.

En wij? Veel van de voordelen die we vermelden in dit nieuwsbericht zijn ook toepasbaar voor de circulariteit in de Vlaamse landbouw. Ook ons onderzoek zet zich verder...