Deze week stuurden we het eerste LCG-Graanbericht van het seizoen 2019-2020 uit. Het is het eerste bericht uit een reeks waarnemings- en waarschuwingsberichten omtrent granen in het najaar en voorjaar. Het eerste bericht geeft een update van de bladluisdruk in al uitgezaaide wintergraanpercelen. De druk blijkt momenteel belangrijk tot zeer hoog te zijn! Wil je het nieuws van LCG voortaan meteen in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief!

Ontvang de LCG-nieuwsbrieven vanaf nu gratis

Bladluizen in wintergranen - toestand 21-22 oktober 2019: nu al belangrijke tot zeer hoge aantastingen

Zaaizaadontsmetting tegen bladluizen is niet meer toegelaten. Er zijn percelen wintergerst gezaaid met rassen die tolerant zijn voor het dwergvergelingsvirus, dat bladluizen overdragen. Verder is geen enkel perceel wintergraan vanaf de opkomst beschermd tegen het dwergvergelingsvirus.

De aantasting door bladluizen is momenteel op veel percelen al zeer hoog, hoewel het gewas zich nog in een jong stadium bevindt. Het is daarom absoluut noodzakelijk om alle percelen wintergranen (die niet beschermd zijn tegen het dwergvergelingsvirus) van bij de opkomst te controleren op de aanwezigheid van bladluizen. De bladluisaantasting kan onder de huidige gunstige weersomstandigheden zeer snel toenemen. De bladluiscontrole gebeurt het best tijdens de warmste uren van de namiddag.

GBAPPAfb_24102019.pngLaat je niet verrassen door een lange regenperiode waardoor de velden niet (meer) toegankelijk zijn.

> Bekijk de erkende gewasbeschermingsmiddelen via Inagro's gewasbeschermingsapp.

 

> Bekijk het volledige graanbericht.

 

 

 

Wat is de LCG-nieuwsbrief?

Net als de vorige jaren informeert het LCG jou vanaf het voorjaar over de toestand van de stikstofbodemvoorraad in het voorjaar en de wekelijkse evolutie van ziekte- en insectendruk. Na de oogst delen we de resultaten van het rassenonderzoek granen in Vlaanderen. We sturen ook altijd een link naar de erkende gewasbeschermingsmiddelen mee.

 
 
Schrijf je nu in via de LCG-website!
 
Wil je het nieuws van LCG voortaan meteen in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief!
  • Surf naar www.lcg.be.
  • Rechts zie je de module “Inschrijven nieuwsbrief”.
  • Vul die module in en klik op ‘Schrijf in’.
  • In je mailbox zal je een e-mail ontvangen waarin je je inschrijving kunt bevestigen.
    TIP! Ontvang je geen bevestigingse-mail? Controleer zeker je ‘ongewenste post’. Voeg het e-mailadres ‘info@lcg.be’ toe aan je contactpersonen om te voorkomen dat de LCG-nieuwsbrieven in ‘ongewenste post’ terechtkomen.

 

Graanbericht.png

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw