Eerder dit jaar hebben enkele varkenshouders tijdens een studieclub hun warmte- en elektriciteitsverbruik besproken. Vooraf bezorgden de deelnemers ons een aantal gegevens. Op basis daarvan maakte onze adviseur energie, Tim Bockstael, een overzicht en nuttige tips. We lichten de meest interessante bevindingen toe.

Protocol: Hoe bekijk ik mijn energiefactuur?

Iedere ronde de ventilatiekokers reinigen heeft duidelijk zijn nut voor elektriciteitsbesparing. De plaats van de voeler in de stal is ook van groot belang. Een thermometer naast een voeler hangen, is zeker geen overbodige luxe.

Daarnaast kwam de frequentiesturing aan bod, net als andere energiebesparende maatregelen, zoals een micro-WKK, zonnepanelen, kleine windturbines en middenspanningscabines. Tot slot werd de elektriciteitsfactuur uitvoerig besproken. Een korte, duidelijke samenvatting hoe een energiefactuur opgebouwd is, vind je in dit protocol:

> Hoe bekijk ik mijn energiefactuur?

 

Meer info

Ook interesse om 3 tot 4 keer per jaar verschillende thema’s in de varkenshouderij te bespreken met collega varkenshouders? Neem dan contact op met ons via 051 27 33 63.Deze studieclubs kaderen in het Leader-project “Tope WROETen in de Westhoek”.


2019-06-06-AM-bannerleadervives.png

Meer nieuws over energie in de landbouw vind je op www.enerpedia.be.

logo_enerpedia.jpg

 

Gekoppelde thema's & sectoren: Varkenshouderij