PCA en Inagro volgen de evolutie van de blauwgevoeligheid bij aardappelen op. Op stalen die we op 23 september namen in het veld voerden we de blauwschudtest uit. De resultaten lees je in dit nieuwsbericht.

Blauwgevoeligheid van aardappelen

Op 23 september namen we samen in het veld. Het gaat om percelen waarvan we ook de groeicurve opvolgden. Met de stalen voerden we een blauwschudtest uit. In die proef worden de aardappelen maximaal belast. De resultaten geven de gevoeligheid van de knollen voor blauw weer na maximale belasting (knoltemperatuur 8 °C, hard schudden gedurende 1 minuut).

De blauwgevoeligheid van de referentiepercelen Bintje in Vlaanderen bedroeg gemiddeld 102 op een schaal van 0 tot 400, waarbij 0 niet blauwgevoelig is en 400 zeer blauwgevoelig. Bij Fontane lag de blauwgevoeligheid tussen 44 en 139 of gemiddeld 75.

Er zijn verschillende factoren die de blauwgevoeligheid van de aardappelen beïnvloeden. Daarbij denken we vooral aan het ras, het onderwatergewicht, de kaliuminhoud van de knollen, celspanning en de knoltemperatuur.


> Lees het volledige artikel op de website van het PCA.    

 

 

Inagro werkt in partnerschap met de vzw PCA. De Vlaamse vzw PCA, met zetel in Kruishoutem, coördineert alle onderzoek in aardappelen. Alle resultaten en mededelingen worden gebundeld op de website van de vzw PCA. Ook de afdeling akkerbouw van Inagro plaatst haar kennis en advies op die website.


 


 

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw