In het LA-traject 'Innoverende aanpak voor nitraatreductie in land- en tuinbouwgebieden' willen we een techniek ontwikkelen die een groep landbouwers kan inzetten om de nitraatwaarden in drainagewater te verlagen. De bioreactor in Staden is een feit. Met de techniek hoeft de bemestingsstrategie niet verder aangescherpt te worden én kan er toch een goede waterkwaliteit aan het MAP-meetpunt gerealiseerd worden.

Bioreactor in Staden is een feit!

Uitgangspunt is dat er in het gebied al heel gericht bemest wordt. Een verdere terugschroeving van de bemestingsnormen zou opbrengstderving en kwaliteitsverlies met zich meebrengen. Met deze techniek hoeft de bemestingsstrategie niet verder aangescherpt te worden én kan er toch een goede waterkwaliteit aan het MAP-meetpunt gerealiseerd worden.

> Lees meer over de werking van de reactor.


De komende wintermaanden kan er dus ervaring worden opgedaan met de installatie en brengen we mogelijke knelpunten in kaart die een vlotte werking kunnen belemmeren. Ook werken we aan een handleiding die een vlot beheer van de installatie mogelijk maakt. Daarnaast gaan we verder aan de slag om een financieringsmethode uit te werken, zodat we de techniek in de praktijk kunnen brengen. Zo zorgen we niet alleen dat de techniek op punt staat, maar vergemakkelijken we ook de implementatie in de praktijk.  


Lees meer over de financiering in het nieuwsbericht ‘De koppen bij elkaar rond nitraat in drainagewater'.

2019-10-02-AM-nitraat.jpg
Momenteel is het nog wachten op werkende drainages om de installatie op te starten. We houden je via de nieuwsbrief op de hoogte.Voor meer informatie:
Tom Van Nieuwenhove
tom.vannieuwenhove@inagro.be
tel: 051 27 33 92


In samenwerking met:
E. Vandewoestijne - PCG, Kruishoutem
D. Huits & T. Van Nieuwenhove - Inagro, Rumbeke-Beitem
P. Van Aken, N. Lambert & R. Dewil - KU Leuven, Technologiecampus De Nayer
E. Goovaerts & J. De Nies - Proefstation voor de Groenteteelt, Sint-Katelijne-Waver

2019-09-18-AM-PCGINPSKWKU.PNGMet de steun van:
Onderzoek in het kader van het LA-traject ‘Innoverende aanpak voor nitraatreductie in land- en tuinbouwgebieden’ met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Logo_Agentschap Innoveren en Ondernemen VLAIO_500x117.png