Wist je dat... we in Vlaanderen sinds kort rechtstreeks kunnen kiezen van welke groene energieproducent we energie afnemen? En ook... dat ze in Zweden biogas heel erg populair maken bij het brede publiek? Of dat... in Grobbendonk de grootste biogassite in Vlaanderen wordt gebouwd? Deze en nog veel meer interessante weetjes vingen we op tijdens het zesde Vlaamse Vergistingsforum. Ook medewerkers van Inagro mochten er nieuws brengen.

Vergistingsforum: bron van inspiratie

Op donderdag 5 september 2019 organiseerde Biogas-E het zesde Vlaamse Vergistingsforum. Inagro mocht er verslag uitbrengen over het onderzoek binnen het pocketvergistingsproject Pocket Power en de daarbij aansluitende case study over de recent gebouwde pocketvergister bij uienschilbedrijf Ongena.

Diverse bedrijven, stakeholders en sectororganisaties kwamen daarnaast aan het woord. Er werd teruggeblikt op 15 jaar Biogas-E. Fluvius en Engie gaven hun visie over respectievelijk hun rol in de injectie van groen gas op onze netten en elektrificatie versus gasificatie. De Europese Commissie sprak over een studie die onderzoekt hoe de gas- en elektriciteitssector beleidsmatig aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Bedrijven als Ecoson en Arbio stelden hun bedrijfsproces voor. Stamvader van de vergistingssector in Vlaanderen, prof. em. Willy Verstraete, bracht er zijn toekomstvisie voor de biogassector. Next Kraftwerke stelde voor hoe vergistingsinstallaties mee kunnen inspelen op de flexibiliteitsmarkt.

 

In de parallelle sessies…  

… werd uitvoerig gebrainstormd over hoe we de biogasindustrie populair en breed gekend kunnen maken;

… zoomden we in op kiezen voor het kopen van groene energie aan producenten naar keuze (Bolt), eigen elektriciteitsopwekking op basis van groen gas (Elugie), ervaringen met vergisting in een woonwijk (DESAH);

… getuigden drie sprekers van Universiteit Gent over het potentieel dat vergisting biedt als schakel in de groene chemie.

 

Wil je meer weten over het evenement, pocketvergisting of hoe het staat met de vergistingssector vandaag? Neem dan contact op met ons of de collega’s van Biogas-E, en/of raadpleeg het rapport: ‘De Vlaamse biogassector in 2018’.

20190919_Vlaamsvergistingsforum1.jpg.png
(Foto's Biogas-E)
 
 
 

Meer info:
Anke.dedobbelaere@inagro.be
Ines.verleden@inagro.be
Mieke.decorte@biogas-e.be

 

Het Vergistingsforum werd mee gesteund door het VLAIO LA project Pocket Power wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (www.vlaio.be), met financiële steun van: Boerenbond, ABS, Biolectric, Continental Energy Systems, Innolab, AB Milieusystemen, Vermeulen Construct, United Experts, Biogas-E, Inverde en VLACO.

20190919_Combinatielogo_VLAIO.jpg

 

Gekoppelde thema's & sectoren: Energie En Groene Grondstoffen