Bestuiving is ongetwijfeld de gekendste nuttige bijdrage van insecten. Maar de populatie bestuivers is de afgelopen jaren sterk gedaald. In het project BEESPOKE gaan partners uit zes landen op zoek naar manieren om bestuiving terug aan te sterken. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld teeltspecifieke bloemenmengsels om de bestuiving van teelten te verhogen en de biodiversiteit aan wilde bestuivers te ondersteunen. Om de ontwikkelingen in de praktijk te testen, zijn ze op zoek naar couregettetelers. Hoe jij je steentje kan bijdragen aan de landbouw van de toekomst, lees je in dit nieuwsbericht! 

 
Courgettetelers gezocht voor nieuw project rond bestuiving
Over BEESPOKE 
Zes landen nemen deel aan het Interreg-project BEESPOKE. De projectpartners uit het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden ontwikkelen teeltspecifieke bloemenmengsels om de bestuiving van teelten te verhogen en de biodiversiteit aan wilde bestuivers te ondersteunen. De bloemenmengsels worden samengesteld op maat van de teelt en houden zo goed mogelijk rekening met de gekende bezorgdheden vanuit de sector. Inagro zal zich in het project toespitsen op de bestuiving van courgette.  


 

GEZOCHT: courgettetelers 

Om het effect van de bloemenmengsels op de bestuiving na te gaan zullen we drie jaar lang proeven aanleggen. Daarvoor zijn we op zoek naar landbouwers die willen meewerken.

Wat houdt het engagement in? 

Concreet zijn we op zoek naar telers die een blok met 100 planten van een welbepaald ras willen planten. Je onderhoudt het stuk zoals de rest van het perceel. Extra werkt komt er voor de teler niet bij. In het blok zullen wij  

  • metingen doen naar de bestuivingskwaliteit; 
  • bloemen merken en ze daarna opvolgen. 


De vruchten die we gebruiken voor deze metingen worden vergoed. De andere mogen mee in de oogst. We nrengen markeringen aan, zodat externe plukkers weten welke vruchten ze niet mogen snijden.
 

Daarnaast zijn we op zoek naar telers die in de nabijheid van een blok courgetten - zoals hierboven beschreven - ook een meerjarige bloemenrand willen aanleggen en onderhouden. Daarvoor voorzien we een bijkomende vergoeding die de kosten voor aanleg en onderhoud dekt. 

Wat krijg je ervoor in de plaats? 

Je werkt mee tegen een vastgelegde vergoeding die de kosten dekt. De vruchten die we gebruiken voor onze metingen zullen we vergoeden. Wie een bloemenrand aanlegt, krijgt ook de kosten voor de aanleg en het onderhoud terugbetaald. 

Hoe kan je je kandidaat stellen? 

Wil je graag meewerken? Laat het ons weten door dit eenvoudige formulier met zes ja/nee-vragen in te vullen. We zullen de antwoorden enkel gebruiken om landbouwers te selecteren voor dit project. 

Meer info?

Thomas Van Loo, thomas.vanloo@inagro.be of 051/27 32 32
2019-09-19-AM-beespokeband.jpg