Komkommer is een draadteelt. In serres zie je het gewas in lage- of hogedraadteelt. In het project BioBoost gaan we na welke touwen en clips gebruikt kunnen worden als alternatief voor het klassieke polypropyleen en nylon. Zo kunnen telers properder loof produceren en de afvoerkosten verlagen. Bovendien gaan we na wat de valorisatiemogelijkheden zijn van dat loof.

Alternatieve touwen en clips in de komkommerteelt

Lage- versus hogedraadteelt

In de lagedraadteelt hangt de draad op ongeveer 2 m hoogte en groeien de planten naar de draad toe. Alleen de bladeren worden weggehaald. De scheuten worden behouden.

In de hogedraadteelt hangt de draad op ongeveer 4 m hoogte en groeien de planten eveneens naar de draad toe. Zodra de plant de draad bereikt, wordt de draad met ongeveer 0,5 m gezakt. Zo groeien de komkommers langs het touw dat naar de draad loopt. Dat systeem laat een hogere plantdichtheid toe dan de lagedraadteelt, respectievelijk 1,5-2,5 planten/m² tegenover 1,3-1,7 planten/m², afhankelijk van de tijd van het jaar en de hoeveelheid zonlicht.
 
Komkommer in hogedraadteelt wint terrein dankzij de hogere productie en de betere kwaliteit van de vruchten. Maar die teelt vergt meer arbeid en de nodige ervaring.
 
Vervuild loof
 
Ondersteuning van de stengels is noodzakelijk en gebeurt met clips die vastgebonden worden aan de touwen. Na de teelt voeren telers het loof af voor verwerking. Stukjes plastiek blijven verwikkeld met het loof, waardoor composteren haast onmogelijk is. Daarvoor vragen verwerkingsbedrijven grotere vergoedingen voor "vervuild" loof. Voor telers wordt het dus moeilijker om loof te valoriseren.
 
 
Proef met alternatieve touwen en clips in serre van Inagro
 
Om properder loof te bekomen, gaan partners in het project BioBoost op zoek naar alternatieven voor de touwen en clips in polypropyleen. In de serre van Inagro plantten we begin juli zestien velden aan voor een hogedraadproef met komkommer (zie foto 1).  
 
Volgende touwen en clips worden in combinatie getest:
 • CLIPS
  • BIO CLIPS -  komkommer bio clips 22 mm Bato
  • BIO CLIPS optima tomatenclipsen 23 mm Paskal
  • CLIPS optima tomatenclipsen 23 mm Paskal
  • Metalen CLIPS Lankhorst
 • TOUWEN
  • Benfried Bio Touw
  • Lankhorst Bio Touw
  • Lankhorst Polypropyleen
  • Paskal Bio Touw
Op foto 2 zie je een combinatie van metalen clips met polypropyleentouw.
 
Voor komkommer verwachten we geen moeilijkheden met het gebruik van andere touwen en clips. Jutetouw wordt al gebruikt in die teelt. Komkommers staan minder lang in de serre in vergelijking met tomaten. Ook het gewicht dat een touw moet kunnen dragen, is aanzienlijk lager dan bij de vleestomaten.
 
Momenteel groeien de planten goed en is er geen nadelig effect van touwen en clips op te merken. Wordt vervolgd...

20190905_Komkommerloof1.jpg
Foto 1: In de serre van Inagro plantten we begin juli zestien velden aan voor een hogedraadproef met komkommer.

20190905_Komkommerloof2.jpg

Foto 2: Combinatie van metalen clips met polypropyleentouw.

 
Meer info
 
Met vragen over deze proef of over het project BioBoost en valorisatie van reststromen kan je terecht bij Audrey Miserez via audrey.miserez@inagro.be of 051 14 03 01.
 
 
 
 
 
Deze proef kadert in het Interreg-project BioBoost. Houd onze projectwebsite in de gaten voor nieuws en resultaten van het project.
biobooost.png

20190905_flag_yellow_high.jpg

The "BioBoost" project has received funding from the Interreg 2 Seas programme 2014-2020 co-funded by the European Regional Development Fund under subsidy contract No 2S01-038, the province of West Flanders and the province of South Holland.