Er zit veel waarde in de reststromen van de tuinbouwsector! Zo kan je T-shirts of bouwmateriaal maken met het snoeiafval van tomaten. Op tuinbouwafval kan je ook zwarte soldatenvliegen kweken. Samen met andere partners uit Europa onderzoekt Inagro hoe reststromen uit de tuinbouwsector zo hoogwaardig mogelijk gebruikt kunnen worden.

Meer inkomsten, minder afval!

“Meer inkomsten, minder afval!" Met die slogan is het project BioBoost een campagne gestart. Er zijn talrijke mogelijkheden met groene reststromen uit de tuinbouw. Om het bewustzijn errond te verhogen, lanceert het project een nieuwe video.


> Bekijk de video “meer inkomsten, minder afval”.


Waarom?
De tuinbouw produceert grote hoeveelheden 'groenafval', zoals stengels en bladeren, maar ook onverkoopbare groenten en fruit. Dat wordt nu weggegooid, gecomposteerd of er wordt groen biogas van gemaakt. Maar er zijn ook hoogwaardigere toepassingen mogelijk. De verwerking staat nog in de kinderschoenen, maar er blijkt steeds meer mogelijk. De campagne besteedt daaraan aandacht en brengt mooie voorbeelden.


Groot potentieel
Een derde van het geproduceerde voedsel wordt momenteel verspild, waarvan ongeveer de helft bij de teelt van gewassen. Groenten en fruit worden weggegooid door overproductie of omwille van hun afwijkende grootte of vorm. Daarnaast zijn er grote afvalstromen van bladeren en stengels. Er wordt steeds meer gedaan om verspilling te voorkomen, maar de reststroom uit de tuinbouw zal altijd heel groot blijven. Er is dus een enorm potentieel aan grondstoffen beschikbaar voor innovatieve toepassingen.


Win-win
Groene tuinbouwreststromen gebruiken voor nieuwe toepassingen is positief voor het milieu en voor de bestrijding van de klimaatverandering. Bovendien kan ht hoogwaardige gebruik van die reststromen zorgen voor extra inkomsten voor de tuinbouwsector, wat de tuinbouw economisch versterkt.

 

 

Banner_Bioboost_mettekstV25042018.png

 
Gekoppelde thema's & sectoren: Energie En Groene Grondstoffen | Glasgroenten