We kunnen er niet omheen. Wie eet, belast het klimaat. Maar kunnen we ons voedingspatroon aanpassen aan de nieuwe uitdagingen van het veranderend klimaat? Hoe ga je daar als consument bewust mee om? En kunnen we zomaar bepaalde voedingswaren uit ons dieet schrappen? De mate waarin voedsel bijdraagt aan de klimaatverandering is immers per product sterk verschillend. Zijn vlees, zuivel en bewerkte producten zoals gebak en snacks nog te verantwoorden? En bieden onze omgekeerde voedingsdriehoek of moderne vleesvervangers soelaas? Leer en discussieer mee tijdens onze interactieve debatavond op donderdag 14 november 2019. Een datum om aan te kruisen in je agenda!

Debatavond Klimaatslimme voeding
Programma:

Wie beter dan Ivan Janssens, hoogleraar Ecologie in verandering aan de Universiteit van Antwerpen kan ons, vertrekkende vanuit zijn mondiale kijk op de klimaatsverandering en ecologische processen, inzichten verschaffen in de lokale uitdagingen van klimaatslim voedsel? Zijn onderzoek naar het effect van de klimaatsverandering op onze ecosystemen mondt uit in enkele voorstellen hoe de mens zijn manier van produceren en consumeren kan omgooien. Want hierin ligt de sleutel. Maar betekent klimaatslim eten ook lekker en gezond eten? Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven leert ons aan de hand van de voedingsdriehoek dat de eenvoud van ‘meer en minder’ de sleutel is tot een klimaat verantwoord voedingspatroon. Hoe past  vlees in een evenwichtig en verantwoord klimaatslim dieet en hoe moet de landbouwer hier tegenaan kijken? Is de productie van klimaatslim voedsel een kans of net een bedreiging? Professor Frederic Leroy scherpt met zijn kritische kijk onze inzichten aan. Gedeputeerde Bart Naeyaert brengt tot slot zijn beschouwingen over hoe klimaatslimme voedselproductie op West-Vlaams niveau kan aangepakt worden.

 

Programma

 • 19.00 u: Onthaal met assortiment klimaatslimme broodjes
 • 19.30 u: 
  • Klimaatacties naar een klimaatslimme voeding door Ivan Janssens – hoogleraar Ecologie Universiteit Antwerpen
  • Zijn gezonde voeding en klimaatslim voedsel met elkaar te rijmen? Door Loes Neven - Vlaams Instituut Gezond leven 
  • Past vlees nog in een evenwichtig dieet? Door Frederic Leroy - docent voedingsbiotechnologie VUB
  • Klimaatslimme voedselproductie in West-Vlaanderen door Bart Naeyaert - Gedeputeerde voor land- en tuinbouw West-Vlaanderen 
  • Debat 'Klimaatslimme voeding in West-Vlaanderen'
   Moderatie Isabelle Degezelle - docent Vives Roeselare
 • 22.00 u  Receptie met klimaatslimme catering

klimaat.jpg

Praktisch:
Datum:
donderdag 14 november 2019
Begintijd:
19u00
Eindtijd:
22u00
Locatie:
Campus Vives-Kortrijk
Kostprijs:
Gratis deelname
Inschrijven:
 Gratis deelname. Schrijf je ten laatste voor 7 november in via dit online formulier. Er wordt klimaatslimme catering voorzien voor alle ingeschreven aanwezigen.
Gekoppelde thema's & sectoren: -- Algemeen --