Op 21 en 22 september verwelkomen we je op onze beursstand (nr. 459) op de Werktuigendagen in Oudenaarde. Onkruidbestrijding, zowel mechanisch als via robots, en het beheer van akkerranden zijn de twee centrale thema’s op onze stand. Tijdens enkele demonstraties tonen we diverse machines en innovaties. Bezoek onze stand en maak kans op een smartphone!

Onkruidbestrijding en beheer van akkerranden centrale thema’s op onze stand op Werktuigendagen – deel 2
Mechanische onkruidbestrijding is in opmars
 
Het gebruik van herbiciden om aan onkruidbestrijding te doen staat onder druk. Steeds meer effectieve producten verliezen hun erkenning en moeten plaats maken voor duurdere en/of minder effectieve middelen. Daarnaast leren we vanuit de biologische sector dat de technieken om aan mechanische onkruidbestrijding (MOB) te doen enorm geëvolueerd zijn. Precisiewiedeggen, cameragestuurde schoffels en robots zorgen voor heel goede praktijkresultaten.
 
Bovendien blijkt MOB ook andere voordelen te hebben, zoals verluchting van de bodem en betere wateropname. Dat blijkt een effectieve maatregel te vormen tegen erosie. "Door de grote werkbreedtes stellen we ook vast dat er heel snel gewerkt kan worden met de machines", vertelt adviseur Lieven Delanote. "Het is dan ook logisch dat, naast de interesse uit de biologische sector, de mechanische onkruidbestrijding kan rekenen op een toegenomen interesse uit de gangbare sector. Als alle maïs straks geschoffeld zou worden, zijn er veel machines nodig."
 
 

Demonstraties tijdens de Werktuigendagen

Tijdens de Werktuigendagen worden de aanwezige machines één voor één gedemonstreerd, zowel op zaterdag als op zondag. De werking wordt op beeld vastgelegd en zal doorlopend getoond worden op een groot ledscherm. Na de demonstratie blijven de machines aanwezig.
 
 

Een overzicht van de aanwezige machines
  • De werking van de klassieke wiedeg bestaat nog wel, maar is nu terug te vinden in een meer gesofisticeerde machine. Door kantel- en drukinstellingen kan je het perfecte resultaat bekomen. Aanwezige merken: APV, Carré en Treffler.
  • De gekende schoffel kreeg de laatste jaren een enorme technische boost door de integratie van camera’s. Daar waar vroeger een persoon de machine handmatig ging bijsturen, wordt deze taak nu overgenomen door camera’s. Die detecteren de rijen en zorgen ervoor dat de plantjes gevrijwaard blijven. Aanwezige merken: Carré, Garford, Kongskilde, Monosem en Steketee.
  • Ondanks de enorme vooruitgang blijft schoffelen een vrij tijdrovende bezigheid. In omstandigheden waarbij arbeidskosten hoog kunnen oplopen, is een besparing op arbeid altijd relevant. Vandaar ook dat het inzetten van robots in de toekomst niet langer fictie zal blijven. Op de Werktuigendagen zullen twee robots permanent aan het werk zijn. Aanwezige merken: Caré en Naio.
  • Een buitenbeentje in deze opstelling is de elektrische onkruidbestrijdingsmachine van New-Holland: de Xpower. Anders dan de andere machines werkt deze niet selectief, maar vollevelds in 1m of 3m. Wanneer het gebruik van producten als Round-Up verder onder druk komen te staan, kan deze machine praktische, natuurvriendelijke oplossingen bieden. Via een generator op de trekker krijgen de planten een vernietigende schok. Na enkele minuten is het resultaat zichtbaar.

 

Treffler_wiedeg_combi.png
Foto: Treffler wiedeg

 
Bezoek ons op de Werktuigendagen
 
Op de Werktuigdagen in Oudenaarde zullen een aantal demo's te zien zijn met machines speciaal ontwikkeld om de 1-meter strook te onderhouden. Ook heel wat constructeurs bieden maaiers aan, aangepast aan het beheer van akkerranden.
  • Wanneer? Zaterdag 21 en zondag 22 september 2019, van 9 u tot 18.00 u
  • Waar? Heurne (Oudenaarde)
  • Wie? Ontmoet onze experts Lieven Delanote en Franky Coopman
  • Info over toegangsprijs? www.werktuigendagen.be/nl/praktische-info
  • Win! Kom langs op onze stand (nr. 459), vul deze korte vragenlijst in, druk hem af en bezorg hem ons tijdens jouw bezoek aan de Werktuigendagen! Met jouw deelname maak je kans op een smartphone ter waarde van 320 euro! Iedereen die deelneemt aan de wedstrijd ontvangt een functionele 12 liter emmer! (Zolang de voorraad strekt.)

 

Banner_werktuigendagen_092019_CS.png

 
Gekoppelde thema's & sectoren: -- Algemeen --