De zomermaanden zijn de drukste oogstmaanden. Dat brengt niet alleen veel mankracht op de been, maar ook veel machines op de velden. Regelmatig doen we een beroep op machinebouwers. We vragen hen bijvoorbeeld om een machine op maat te ontwikkelen of een demonstratie te geven. Maar we denken ook mee om nieuwe machines nog beter af te stemmen op de hedendaagse landbouw. Dat bevestigden Steven en Maarten Vanhoucke, de zaakvoerders van Vanhoucke Engineering, in ons jaarverslag.

Inagro wijst ons vaak op kleine details

Vanhoucke Engineering in het West-Vlaamse Moorslede ontwerpt en maakt landbouwmachines, van thermische en mechanische onkruidbestrijding tot oogst- en verwerkingsmachines voor groenten. “Twintig jaar geleden brachten we onze eerste onkruidbrander op de markt. Het was niet meer dan een serie branders in een geïsoleerde kap, waaraan we jaar na jaar kleine aanpassingen doorvoerden”, vertelt Steven.

De afstand tot het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro is kort, letterlijk en figuurlijk. Steven en Maarten Vanhoucke, zaakvoerders van het bedrijf Vanhoucke Engineering, gaan er regelmatig langs om nieuwe functionaliteiten op hun onkruidbranders en schoffelmachines in praktijkomstandigheden uit te testen. “Inagro heeft een goed zicht op de brede noden van de sector en wijst ons tegelijk ook op kleine details”, vertelt Steven Vanhoucke enthousiast.

(Lees verder onder de foto.)

_WEB-copyright-Teja-De-Prins-8086_small.jpg 
Gebruiksgemak wint aan belang
Twee jaar geleden nam Vanhoucke de onkruidbrander volledig onder handen om de milieu-impact te beperken. De nieuwe onkruidbrander is het paradepaardje van Vanhoucke Engineering. Er werd gewerkt aan het gasverbruik, de veiligheid, de rijsnelheid en de luchttoevoer. “Maar kopers zijn evenzeer op zoek naar gebruiksgemak,” klinkt het. Daar speelt de constructeur op in via slimme sensoren. “Die meten het gasverbruik, de verbranding, de temperatuur en de rijsnelheid. De gebruiker kan de parameters opvolgen in een overzichtelijk bedieningspaneel.”
 
In de aanloop naar de lancering van een nieuwe machine spenderen Steven en zijn medewerkers veel uren in Inagro. Op het proefbedrijf biologische landbouw kunnen ze hun machine en de sensoren in de praktijk testen. Tom Decuypere, bedrijfsleider van het proefbedrijf, houdt daarbij een oogje in het zeil. “Dat Tom graag meedenkt en kritisch durft zijn, helpt ons in de ontwikkeling. Soms geeft hij ons zelfs inspiratie voor nieuwe projecten”, lacht Steven. Maar de korte onderlinge afstand biedt ook voordelen voor Inagro. “Af en toe roept Tom onze hulp in voor kleine herstellingen of een aanpassing aan een machine.”
 
(Lees verder onder de foto.)
 
_WEB-copyright-Teja-De-Prins-7486_small.jpg


 
Ontwikkelingen in de kijker zetten
 
Schoffelmachines, een ander product in het gamma van Vanhoucke, worden op maat van de klant samengesteld. Het bedrijf komt vooral tegemoet aan de grote vraag in de buurlanden, want in Vlaanderen is de interesse voor mechanische onkruidbestrijding nog beperkt. “Jaarlijks maken we de machines performanter, want schoffelwerk moet vandaag op de centimeter nauwkeurig gebeuren. Daarom mag een moderne schoffelmachine geen speling vertonen. Inagro wijst ons vaak op kleine details.”
 
Via de biovelddag op het proefbedrijf biologische landbouw en thematische demonstratiedagen krijgt Vanhoucke de kans om nieuwe ontwikkelingen in de kijker te zetten. “Vorig jaar demonstreerden we bijvoorbeeld onze schoffelmachine met onze nieuwe verstelbare vingerwieder en onze nieuwe rijenbrander. Ook die contacten leveren ons veel waardevolle informatie op.”
 
_WEB-copyright-Teja-De-Prins-collage_small.jpg

 
> Bekijk alle foto's bij dit artikel op onze Facebook-pagina.
> Wil je meer ontdekken over onze projecten en realisaties? Bekijk dan het volledige jaarverslag.
 
 
Dank aan Steven, Maarten en Tom voor hun medewerking aan dit artikel.
Dank aan Teja De Prins II f o t o g r a f i e voor de reeks foto's bij dit portret.

Gekoppelde thema's & sectoren: -- Algemeen --