Gevaar
Doornappel (Datura stramonium) en aardappelopslag behoren beide tot de familie van de nachtschadigen, zoals zwarte nachtschade en tomaat. Die planten bevatten alkaloiden en zijn zeer giftig. Daarom is de groenteverwerkende industrie beducht voor de aanwezigheid van plantendelen in het geoogste product. Aardappelen en zwarte nachtschade vormen ook bessen, die bijvoorbeeld in erwten zeer nefast kunnen zijn. Stukken stengel van die planten in bijvoorbeeld geoogste boontjes zijn haast onmogelijk automatisch uit het gewas te verwijderen, ondanks lasertoestellen. Aanwezigheid op het veld vlak voor de oogst is dus totaal uit den boze en kan aanleiding geven tot de afkeuring van het veld.
Bestrijding
Bepaalde bodemherbiciden hebben een werking tegen doornappel, maar geen enkel product werkt heel goed. De werking hangt uiteraard ook in sterke mate af van het bodemvocht. Bovendien kiemen doornappel en zwarte nachtschade vrij laat. Aardappelopslag komt continu voor. Veel bodemherbicden zijn selectief in vooropkomst van aardappelen, dus die werken sowieso niet. Er zijn weinig contactherbiciden die selectief zijn en een werking hebben op doornappel, aardappelopslag of zwarte nachtschade.
Ruim het op
Doe de moeite om ontsnapte planten of aanwezige aardappelen uit te trekken (bij doornappel met handschoenen!) én van het veld te verwijderen en te vernietigen. Nadat je de doornappel of zwarte nachtschade uittrok, zal de plant er alles aan doen om toch nog kiemkrachtige zaden te vormen. Planten laten opdrogen op het veld is dus geen oplossing. Laten liggen geeft trouwens ook geen garantie dat er geen plantmateriaal in het geoogste product terecht komt.

Jonge plant van doornappel.
Typische kiemplant bij doornappel
De kiembladeren zijn kortgesteeld, lancet- tot priemvormig, langer of even lang als de eerste echte bladeren.

Kiemplant van doornappel
Mispak je niet aan doornappel
Groeiend vanuit een kleine kiemplant kan deze plant wel tot 2 m hoog worden. Heel typisch zijn ook de witte, trompetvormige bloemen waarop zich later stekelige en eivormige doosvruchten ontwikkelen. Elke doosvrucht kan honderden zaden bevatten. Als je niet optreedt, kan deze plant zich dus snel verspreiden.

Grotere plant van doornappel met bloemen en doosvrucht
Recente ontwikkelingen
Momenteel loopt er onderzoek om na te gaan of we deze planten kunnen detecteren via dronevluchten en beeldherkenning, zodat telers straks informatie kunnen krijgen over de aanwezigheid van de plant in hun veld. Planten opmerken die zich onder het bladerdek van het hoofdgewas bevinden vormt dé uitdaging van dit onderzoek.
Daarnaast doen we heel veel onderzoek om uitbreiding van herbiciden in andere teelten te bekomen. Hopelijk kunnen we in een verdere toekomst een beroep doen op robots die het wiedwerk autonoom uitvoeren.