Langs ingedeelde waterlopen geldt een verbod op het gebruik van meststoffen in de eerste vijf meter landinwaarts. Heb je perceelsranden langs waterlopen en wil je die financieel interessant houden? Dan is een beheerovereenkomst perceelsranden misschien iets voor jou.

Een beheerovereenkomst perceelranden iets voor jou?

Een beheerovereenkomst is een vrijwillige, vijfjarige overeenkomst met de Vlaamse Landmaatschappij. De overeenkomst is gericht op landbouwers die extra inspanningen willen leveren voor het milieu, de natuur en de biodiversiteit in Vlaanderen. In ruil daarvoor krijgt de landbouwer een jaarlijkse vergoeding.

Hoe werkt het?
De landbouwer kan kiezen uit 4 beheerovereenkomsten om zijn akkerrand in te richten. Een beheerovereenkomst is één van de opties om de akkerrand langs waterlopen in te richten en te voldoen aan de regelgeving rond de afstandsregels die gelden langs waterlopen. De bedrijfsplanners van de VLM kijken altijd samen met de landbouwer wat de beste optie is voor het landbouwbedrijf in kwestie.

Landbouwers kunnen een beheerovereenkomst afsluiten tot en met 1 oktober 2019. De beheerovereenkomst is dan van kracht vanaf 1 januari 2020. Voor meer informatie, neem je een kijkje op de website van de Vlaamse Landmaatschappij of neem je contact op met een bedrijfsplanner in jouw buurt.


2019-04-24-AM-bo.jpg