Vraag je je soms af hoeveel water je jouw kropslagewas moet geven? En of je wel efficiënt omspringt met jouw irrigatiewater? Dan kan de MIRLET-app jou helpen. De app baseert zich op een model dat de werkelijke verdamping van jouw kropslagewas berekent. Op basis daarvan krijg je een irrigatieadvies. Jij beslist daarna nog altijd zelf hoe of wat, maar de app ruimt alle mogelijke twijfel van de baan. Wil je graag eens achterhalen of jij als teler de juiste inschatting maakt? Neem dan contact op met een van de betrokken onderzoekers.

Irrigatie op maat van jouw kropslagewas - test de MIRLET-app
Beregenen is niet altijd eenvoudig. Je wil niet te veel irrigeren, om het risico op bodemziektes en uitspoeling van nutriënten te vermijden. Maar te weinig water kan de gewasgroei remmen en levert je geen optimale opbrengst. De voorbije vier jaar optimaliseerden en valideerden Inagro, PCG en PSKW een beregeningsapplicatie voor kropsla. Met die app kan je opvolgen hoeveel water jouw gewas werkelijk nodig heeft in alle seizoenen en vanaf planten tot oogsten. Zo kan de app jou helpen als je twijfelt.
 
Wil je de app zelf uittesten? Neem dan contact op met een van de betrokken onderzoekers.


Gemakkelijk in gebruik

Irrigatieadvies krijgen was zelden zo eenvoudig. Bij aanvang van de teelt wordt een sensormodule in het gewas geplaatst. Die meet de essentiele klimaatdata, waarmee het model wordt gevoed. Als gebruiker log je in via een website en krijg je onmiddellijk te zien hoeveel water de afgelopen dagen verdampt is. Door die hoeveelheid aan te vullen, geef je het gewas exact wat het nodig heeft. Niet te veel, niet te weinig. De irrigatie aansturen doe je zoals vroeger, maar nu heb je meer zekerheid over de watergift.  

 

Uitbreiding in de maak

Ondertussen werd het model ook uitgebreid voor toepassing in alternatieve slasoorten (Lollo Bionda, Lollo Rossa, Eikenblad, Selder,…). Dit najaar en in het voorjaar van 2020 leggen we verschillende validatieteelten aan op de proefstations om halfweg 2020 ook de telers van die variëteiten te kunnen ondersteunen. Iets om naar uit te kijken!

Gekoppelde thema's & sectoren: Glasgroenten | Water