Ben je de eerste gewassen al aan het oogsten? Of zaai of plant je binnenkort nieuwe gewassen? Dan is dit misschien ook het moment om de toestand van de randen na te gaan. Staan de randen er wat ruiger bij of tonen de onkruiden tekenen van bloei, dan is het tijd om ze te maaien om zaadvorming te voorkomen. Misschien kan de randenmaaier iets voor jou betekenen?!  

Halfweg het jaar? Hou de maaier klaar!

Door de verstrengde wetgeving is het niet meer toegestaan om de perceelsranden langs een waterloop te behandelen met gewasbeschermingsmiddelen. Langs geklasseerde waterlopen is het zelfs verboden om de eerste meter vanaf de bovenzijden van de oever te bewerken.


Maar hoe kan je de oevers van je grachten dan wel onderhouden?
Geen onderhoud is niet aan de orde, omdat de randen dan verruigen met ongewenste onkruid- en struikgroei tot gevolg. Maaien met afvoer is de enige oplossing die op termijn zorgt voor een goed ontwikkelende vegetatie zonder probleemonkruiden.

Maar niet iedereen heeft een maaier die geschikt is om dergelijke werkzaamheden uit te voeren. In het LEADER-project ‘De randenmaaier samen aan de slag’ willen we een oplossing bieden voor bewoners in het buitengebied en voor landbouwers. De maaiwerkzaamheden kunnen gebeuren met onze aangepaste klepelmaaier.

De randenmaaier is niet alleen geschikt voor onderhoud van randen langs waterlopen, maar ook voor bosranden, dreven en randen tussen percelen of langs grachten. Afhankelijk van de teelt kan de maaier op smalle of brede wielen geplaatst worden, zodat we hem het hele jaar door kunnen gebruiken.

 

Kostprijs?
Tijdens de duur van het project is de kostprijs voor gebruik van de randenmaaier beperkt, namelijk 40 euro per uur. Die prijs omvat alle kosten voor de maaier, tractor en de bediening ervan. Daarnaast betaal je ook een aanrijvergoeding van 15 euro per dossier.

De machine is speciaal ontwikkeld voor dergelijke werkzaamheden en kan in een uur tijd heel wat meters maaien. Zo hebben we begin juni de randen van 15 ha maïsland (op 8 percelen) gemaaid. Er waren bijna geen hindernissen aanwezig dus konden we vlot doorrijden aan 2 tot 3 km/ uur. De maaibeurt duurde 3,5 uur. Voor slechts 155 euro zijn de randen van de 15 ha maïsland van deze landbouwer opnieuw proper.

 

Interesse?
Ben je geïnteresseerd om de maaier in te zetten om jouw randen te onderhouden? Neem dan contact op met:

Of schrijf in via www.randenmaaier.be.

 

2017-07-18-ML-randenmaaierlogobanner.PNG