Eén van de oorzaken van mindere prestaties bij zeugen is een suboptimale conditie: te vette of te magere dieren. Maar dat zie je niet altijd met het blote oog. Een spekdiktemeter kan een objectieve beoordeling geven, maar niet alle varkenshouders bezitten zo’n meter. In het project “Tope Wroeten in de Westhoek” komen we langs op jouw bedrijf om een spekdiktemeting uit te voeren. Dat deden we recent ook op een bedrijf in de Westhoek. In dit nieuwsbericht ontdek je wat dat voor de varkenshouders betekende.

Wat als de zeugen niet presteren zoals het hoort?

Op het bedrijf van Chris en Ann* presteerden de zeugen ondermaats. De veevoederfirma waarmee ze samenwerken, gaf aan dat de zeugen te mager waren. Om een objectief oordeel te kunnen vellen, riepen Chris en Ann de hulp in van onze adviseur Stephanie Jonckheere. “We gingen aan de slag met de spekdiktemeter”, vertelt Stephanie. “Die metingen bewezen effectief dat de zeugen te mager waren.” Het probleem situeerde zich voornamelijk na het dekken, waarbij de zeugen te weinig in conditie herstelden.

Stephanie besloot de zeugen een tijdje op te volgen. In overleg met de varkenshouders en de veevoederfirma stelde ze een nieuw voederschema op. “De veevoederfirma weet perfect welke nutriënten de voeders bevatten en kan het voeder eventueel op maat aanpassen of een andere soort aanraden.” Dankzij de ingreep bevinden de zeugen zich nu in een betere conditie. “Zo is er een hogere melkgift, en dus minder biggensterfte”, besluit Stephanie.
 
(*Om de anonimiteit van het varkensbedrijf te garanderen, hebben we fictieve namen gekozen.)
 
 
Ook proberen?
 
Wil je ook een beroep doen op onze diensten? Neem gerust contact op met ons via info.varkenshouderij@inagro.be.
 
 
DSCI0881.JPG

 
 
 
"Tope Wroeten in de Westhoek" komt tot stand in samenwerking met
 
LogobannerTopeWroeten.png

Gekoppelde thema's & sectoren: Varkenshouderij