Midden juni kwamen 14 melkveehouders samen in Inagro om te discussiëren over de optimale transitieperiode bij melkvee. Prof. Geert Opsomer van de Buitenpraktijk bij UGent zorgde voor de wetenschappelijke achtergrond. Vorige week gaven we tips over de optimalisatie van de opstart na kalven. Een goede energie- en eiwitvoorziening in het begin en aan het einde van de droogstand zijn daarbij belangrijk. Deze week focussen we op de mineralenstatus en aandachtspunten bij droge koeien.

Leerrijke discussienamiddag over transitieperiode bij melkvee (deel 2)

Vorige week gaven we tips over de optimalisatie van de opstart na kalven. In dit bericht zoomen we in op de mineralenstatus bij droge koeien.

 

Kalfziekte voorkomen met bloedstalen of pH-meting van urine

Om kalfziekte te voorkomen, is het belangrijk om niet te veel calcium te voederen tijdens de droogstand, maar wel voldoende magnesium. Twijfel je over jouw mineralenstatus, dan kan je bloedstalen nemen om onder meer het calcium- en magnesiumgehalte te controleren. Enkele weken voor het kalven je kan ook de urine van droge koeien testen op zuurtegraad. In het ideale scenario doet de bedrijfsdierenarts dat met een pH-meter. Heb je pH-strips liggen die voldoende gevoelig zijn, dan kan het daarmee ook lukken. Ideaal is de pH van de urine van droogstaande koeien tussen 6 en 7.

Verband tussen hoeveelheid biest en pH van urine

Prof. Opsomer wees de deelnemende melkveehouders op het verband tussen de hoeveelheid biest en de pH van de urine. Onvoldoende (kwaliteitsvolle) biest en een te hoge pH van de urine hangen samen. Als je het probleem ervaart op jouw bedrijf, moet je zeker een test overwegen.

 

En verder...

Andere tips die aan bod kwamen tijdens de leerrijke discussienamiddag:

  • Om de mineralenbalans op te maken van het rantsoen, heb je een mineralenanalyse nodig van elke component én een etiket van het droogstandsmineraal.
  • Koeien nemen preventieve calciumbolussen snel op. Die zijn zeker het proberen waard.
  • Supplementatie van calciumfosfaat kan interessant zijn om herval van kalfziekte te voorkomen.
Gekoppelde thema's & sectoren: Melkveehouderij