Naar goede gewoonte organiseerden we in de loop van vorige week onze jaarlijkse proefveldbezoeken akkerbouw op de locaties Zwevegem, Koksijde en Zuienkerke/Houtave. Zo'n 200 geïnteresseerden legden hun oor te luister onder warme, zomerse omstandigheden. De diversiteit aan onderwerpen werd geapprecieerd. Alle proefveldbezoeken kwamen in aanmerking voor fytolicentie.

Verslag van zomerse proefveldbezoeken akkerbouw

In de loop van vorige week legden een 200-tal geïnteresseerden hun oor te luister tijdens een wandeling door de proefvelden in Zwevegem, Koksijde en Zuienkerke/Houtave.

 

Voorlopige resultaten rassenproeven wintertarwe
20190625_210912_LR.jpgIn de rassenproeven wintertarwe merkten we duidelijke verschillen op in ziektegevoeligheid in dit jaar met hoge druk van gele roest. Zo vertoonden voornamelijk KWS Smart, Ragnar, Sahara en nieuw ras Mocca vroege aantasting van gele roest. Andere rassen bleken dan weer stand te houden tegen gele roest: Chevignon, Johnson, Mentor en Safari. Een aantal nieuwe rassen zijn veelbelovend: Concret, Inital, KWS Extase, SY Loki.
 
De rassenproef wintergerst toont verschillen aan in gevoeligheid voor Ramularia. De rassen KWS Orbit, KWS Tonic en Hedwig blijken gevoeliger, terwijl KWS Keeper, Quadriga, SU Jule, Wootan en nieuwe hybriderassen SY Galileoo en Tektoo eerder gezond bleven. Momenteel zijn er verschillen op het vlak van legergevoeligheid waar te nemen: Margaux, Monique, Rafaela en SY Baracooda zijn gevoeliger voor legering.
 
Let op: dit zijn voorlopige waarnemingen. De volledige rassenbespreking (inclusief opbrengsten) mag je in september verwachten.
 
 
Onderzoek veldbonen
Uit twee jaar onderzoek in veldbonen in de polder blijkt dat precisiezaai sterk aan te raden is en een zaaidichtheid van 25 zaden volstaat. Opbrengstcijfers groter dan 6 ton, met uitschieters tot 7,5 ton per hectare, bleken haalbaar in proefomstandigheden.
 
 
Actualiteiten in aardappelen
 
Op de aardappelpercelen stonden we stil bij de actualiteiten. We gingen dieper in op aardappelziekten en de coloradokever, en meer specifiek hoe je die kunt aanpakken. Verder ging de aandacht naar het middelenpakket, waarin enkele vertrouwde middelen binnenkort niet meer beschikbaar zullen zijn. Voor de bestrijding van ritnaalden en nematoden werd recent de erkenning van Mocap ingetrokken. Dat product kunnen we volgend jaar dus niet meer gebruiken. En straks zullen de aardappeltelers voor het laatst Diquat kunnen gebruiken voor de loofdoding en Chloorprofam (CIPC) voor de kiemremming van de aardappelen.
 
 
 20190625_212454_LR.jpg
 
En verder...
 
Met behulpt van een nieuwe demobox zoomden we ook in op nuttige insecten in openluchtteelten. Actualiteiten in probleemonkruiden, randenbeheer en driftreductie vervolledigen het onderwerpenlijstje.
 
 
Heb je nog vragen? Laat dan niet na om ons te contacteren. Onze adviseurs staan voor je klaar!
Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw