Op 25 juni vindt de voorjaarseditie van de Biovelddag plaats op het proefbedrijf voor biologische landbouw van Inagro. Het bezoek start met een rondleiding op het bedrijf, waarbij de veldproeven en de bedrijfsvoering aan bod komen. Daarna volgt een machinedemo met enkele innovatieve onkruidbeheersingsmachines. Als smaakmaker tonen we in dit bericht alvast enkele foto’s van de huidige staat van de proefvelden.

Biovelddag op 25 juni, jij komt toch ook?

Meng- en strokenteelten in de kijker

Dit jaar ligt voor het tweede jaar op rij een proef aan met prei en knolselder in strokenteelt. We zijn benieuwd of we dit jaar opnieuw een hogere opbrengst in de strokenteelt kunnen realiseren.

teaser_biovelddag_5bis.jpg



In het kader van een aantal projecten zijn we met veldbonen aan de slag in mengteelten met sluitkolen en met granen. In de granen worden verschillende rassen veldbonen met elkaar vergeleken. De veldbonen groeien dit jaar goed, in vergelijking met het droge seizoen van 2018:

teaser_biovelddag_1bis.jpg

Proeven in aardappel

De aardappelrassenproef is inmiddels een klassieker op ons proefbedrijf. Dit jaar hebben we maar liefst 30 rassen in de proef. We leggen ook een veldproef aan voor biologische plaagbestrijding. Daarbij testen we een nieuwe koperformulering uit, alsook enkele additieven om na te gaan of we zo de dosis koper kunnen verlagen zonder aan bescherming in te boeten.

teaser_biovelddag_2bis.jpg

Gewasbeschermingsproefen in koolgewassen

In bloemkool testen we het gebruik van BCO’s uit (biologische controle organismen) om koolvlieg te beheersen in een eerste oriënterende veldproef. Daarnaast wordt het gebruik van twee netten gevalideerd ten opzichte van een plantbakbehandeling met Tracer.


teaser_biovelddag_3bis.jpg
In paksoi hebben we dit jaar opnieuw proeven uitgevoerd om aardvlooien te beheersen. De planten worden deze week al geoogst, maar op de Biovelddag kunnen we de resultaten meegeven.

teaser_biovelddag_4bis.jpg

Verder staan we stil bij ons vasterijpadensysteem en de bijhorende bandenkeuze, bespreken we de voorlopige resultaten van onze meerjarige proef niet-kerend versus kerende grondbewerking en komt de rassenproef soja aan bod.  

 

Machinedemo als afsluiter

Na de rondgang wordt een machinedemo georganiseerd waarbij je de nieuwe vario wiedeg van APV (Kruse) en de Treffler precisiewiedeg (Man@Machine) naast elkaar aan het werk kunt zien in prei of knolselder. Vorig jaar gaven we via het nieuwsbericht "APV ‘variowiedeg’ daagt Treffler ‘precisiewiedeg’ uit" al een eerste impressie van de APV vario wiedeg.

Terrateck komt met een innovatieve schoffelmachine voor de onkruidbeheersing tussen folieruggen. Die machine neemt ook de rand naast de folie mee. Vanhoucke ontwikkelde tenslotte een ‘kruiwagenvariant’ van hun ondertussen gekende grote brander. Die is geschikt om te gebruiken op bedden en in de serre.


> Bekijk het volledige programma en de praktische informatie.