De uitwisseling van kennis en ervaring tussen melkveehouders over de grenzen heen is een belangrijke pijler binnen het PROTECOW-project. Dat gaat altijd vlotter aan de hand van concrete praktijksituaties. Vorige week bezochten een 50-tal Waalse en Vlaamse melkveehouders twee innovatieve collega-melkveebedrijven in Frankrijk. We kregen uitleg over hun beste praktijken en werden rondgeleid op de bedrijven.
Vlaamse en Waalse melkveehouders op bezoek bij Franse collega's - deel 1

Marie en Cédric Wyart melken 100 koeien in Noordpeene  

Marie en Cédric kozen bewust voor twee De Laval-melkrobots met gestuurd koeverkeer “Feed first”. Cédric vertelt: “We kozen voor een De Laval-installatie uit Vlaanderen, omdat gestuurd koeverkeer een vereiste was. De dieren passeren na elke maaltijd het selectiehekken, dat hen indien nodig naar de melkrobot stuurt. We hebben de selectie van het hekken zo ingesteld dat de koeien die het langst niet gemolken zijn tussen 8 u en 10 u ’s morgens eerst in de wachtruimte komen. Tussen 10 u en 12 u mikken we op de koeien die minstens 8 u niet gemolken zijn en na 12 u gebruiken we terug de standaardinstellingen. Zo garanderen we voldoende melkbeurten bij alle koeien, en bijgevolg ook een hogere melkproductie.”  
 

 

Duidelijke doelstellingen halen: 100-100-100-SANS (zonder)    

Samen met adviseur Thomas Banquart van Avenir Conseil Elevage leggen Marie en Cédric duidelijke doelstellingen vast. De belangrijkste is het behalen van de 100-100-100-SANS doelstelling, die een economische optimalisatie van het bedrijf nastreeft. Die ambitie komt bij verschillende Franse melkveehouders vaak terug in discussiegroepen, waarbij ze elkaar inspireren via de uitwisseling van tips.      

Definitie van de doelstelling 100 – 100 – 100 – SANS  

100100 euro voederkost per 1000 liter
100100 gr krachtvoeder per liter
1001002 = 10 000 kg jaarproductie/koe
SANSzonder evenwichtig krachtvoeder

Marie en Cédric halen die doelstelling nog niet helemaal, maar hun cijfers tonen wel een positieve evolutie. Ze konden maïs oogsten bij minimum 34% droge stof om voldoende bestendig zetmeel te garanderen (vroeger inzaaien van maïs), er werd kwalitatieve voordroogkuil toegevoegd aan het rantsoen (3 à 4 kg droge stof), de tussenteelten (zowel voorjaar als najaar) werden beter gevaloriseerd en het aandeel perspulp in het rantsoen werd verhoogd tot 3 kg droge stof per koe per dag. De evolutie van de afgelopen drie jaar wordt weergegeven in onderstaande tabel. De voederkost per 1000 liter melk is momenteel 107 euro.
   

Evolutie 100-100-100-SANS doelstelling op het bedrijf van Marie en Cédric Wyart    

 

2016-20172017-20182018-2019
krachtvoeder per koe163114431340
krachtvoeder pr kg melk170160150
vetgehalte39,641,942,6
eiwitgehalte*33,233,533,7

 

*In Frankrijk wordt werkelijk eiwit in de melk bepaald, terwijl in België N wordt bepaald en verrekend naar eiwit. Er is geen exacte omrekenformule, omdat de NPN in melk variabel is maar in regel wordt 1.5° eiwit bij de Franse analyse geteld om te vergelijken.    


Om 10 000 kg melk per
koe per jaar te halen, wordt vooral het begin van de lactatie gemonitord aan de hand van twee eenvoudige criteria:

  • Eiwitgehalte bij pasgekalfde koeien EN vaarzen (<100 DIM) is minimaal 3%.
  • 85% van de dieren zijn vrij van slepende melkziekte (monitoring via melkcontrole).

Wanneer één van de criteria afwijkt, wordt er in overleg met de adviseurs van ACE gezocht naar verbeterpunten in het droogstandsrantsoen of rantsoen van de lacterende dieren. Zo kan snel bijgestuurd worden waar nodig.    

Wyaert_stal.JPG
Foto: Vlaamse en Waalse melkveehouders krijgen uitleg bij het koegestuurd verkeer op het melkveebedrijf van Marie en Cédric Wyart in Noordpeene.
   

groepsfoto_wyarert_artikel.JPG
Groepsfoto van de projectpartners en de deelnemende melkveehouders uit Vlaanderen en Wallonië in de stal van Marie en Cédric Wyart.
 

 

 

>> Bekijk het volledige fotoverslag van deze studiereis.

>> Volgende week lees je het verslag van het bezoek aan het melkveebedrijf van Thérèse en Jean-Bernard Ronckier in Killem.
 


 

Meer info  

Eddy Decaesteker - Eddy.decaesteker@inagro.be  
Leen Vandaele - Leen.Vandaele@ilvo.vlaanderen.be

Logobanner_Protecow_V3.jpg


   

 

 
Gekoppelde thema's & sectoren: Melkveehouderij