Jaarlijks gebeuren er nog steeds ongelukken veroorzaakt door mestgassen, soms met dodelijke afloop. Zonder adembescherming in de mestkelder of vergistingsinstallatie kruipen, is ten strengste af te raden.  Maar ook tijdens het verpompen en mixen van mest komen heel wat mestgassen vrij. Om je te wapenen heeft de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de vier West-Vlaamse brandweerzones enkele uitleendepots van beschermmateriaal en meettoestellen uitgerold. Je kan het veiligheidsapparatuur gratis ontlenen op voorwaarde dat je een opleiding volgt.  

 
Schrijf je in voor een opleiding beschermmateriaal mestgassen

Op 12 juni, 18 juni en 28 juni worden er nieuwe praktijkgerichte opleidingen georganiseerd. Deze gaan door in het Brandweeropleidingscentrum Wobra (Diksmuide heirweg 6, Zedelgem) telkens van 13.00 uur tot 16.00 uur.  Sluit zeker bij één van de opleidingen aan zodat je gebruik kan maken van het gratis veiligheidspakket. Dit omvat een meettoestel, een persluchttoestel en een harnas met levenslijn. Na het volgen van deze opleiding ontvang je een attest dat je moet kunnen voorleggen bij het ontlenen van het materiaal. Het veiligheidspakket kan je ophalen bij de brandweerposten van Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Gistel en Oostkamp.  


De opleiding duurt slecht drie uur en maakt het mogelijk dat je als veehouder de mestkleder veilig kan betreden voor bijvoorbeeld een controle of een herstelling uit te voeren. Je vermijdt gevaar voor eigen leven en creëert een geruststellender gevoel bij je familie. 


Inschrijven is verplicht en kan bij voorkeur via beleidskerneconomie@west-vlaanderen.be of telefonisch via 050 40 31 68.