In de biologische preiteelt is de rassenkeuze het voornaamste instrument om ziekten en sleet te beheersen. Vitalis brengt met Cherokee een sterk biologisch ras aan voor de herfst. Poulton bevestigt als standaardras. Spaanse trayplanten leverden een significante meeropbrengst ten opzichte van de zelf gekweekte losse planten.

Cherokee bevestigt in biologisch prei voor de herfst

De rassen die we beproefden in de proef ‘prei late herfst biologische teelt’ hielden goed stand in het erg droge seizoen. We namen tien rassen op in de proef. Voor vier rassen werd biologisch zaad gebruikt. Voor zes andere rassen werd niet chemisch behandeld (ncb) zaad aangeleverd. Voor deze rassenproef kweekten we het plantgoed zelf op in een tunnel.

Met een gemiddelde marktbare opbrengst van 30,7 ton en weinig aantasting (purpervlekken, roest, papiervlekken, sleet), scoorden alle rassen algemeen goed. Cherokee, het standaardras Poulton en het nieuwe nummer E65D.098 kwamen als beste naar voor. Voor Poulton en Krypton werden, naast de planten uit eigen opkweek, ook Spaanse trayplanten uitgeplant in dezelfde proef. Bij Poulton werd bij de zelfgekweekte planten een gemiddelde gewasstand en opbrengst bekomen met een goede kwaliteit. De trayplanten groeiden in de droge omstandigheden beter en hadden de beste gewasstand in de proef. Dat resulteerde in een meeropbrengst van 5 ton/ha. Bij Krypton zorgde een lichte aantasting door witrot in de zelf opgekweekte planten ervoor dat het verschil nog groter was.

 

> Bekijk het volledige verslag van deze proef.

Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie | Groenten Open Lucht