Tijdens deze proef waarin de planten in het begin veel licht en warmte hebben ontvangen, maar naar het einde van de teelt eerder beperkt werden in licht, komen Trophy en Pulsar naar voor als de beste keuzes voor de winterteelt voor de versmarkt. Het verschil met de andere rassen was echter klein. Vision en Calarasi zijn door hun trage groei minder aan te raden voor deze periode.

Veldslarassen Trophy en Pulsar aanraders voor winterteelt voor de versmarkt

Voor de tweede winter op rij kampt Calarasi met problemen. Het ras dat gekenmerkt werd voor zijn snelle ontwikkeling blijft nu vaak achter in ontwikkeling en groei. Het behaalt de laagste opbrengst.  
Vision heeft de kleinste zaden van alle rassen. Het opkomstpercentage ver boven de 100% geeft aan dat bij het zaaien duidelijk te veel zaden zijn uitgezaaid. Houd bij het instellen van de zaaimachine daarom altijd goed rekening met de grootte van de zaden anders kan het zijn dat er onbedoeld te dicht of te dun uitzaait wordt.

Wanneer de standdichtheid van de planten in rekening wordt gebracht dan hebben Amely, Calarasi en Vision de laagste opbrengsten per plant en Trophy de hoogste. Calarasi en Vision hadden een minder goede veldvulling, dit werd grotendeels veroorzaakt door de beperkte bladgrootte (±6 cm) bij de oogst. De uniformiteit was bij alle rassen goed en er waren geen significante verschillen tussen de rassen.

Geen enkel ras vertoonde spruitvorming, lepelblad of rotte onderblaadjes. Wel was er een beperkte hoeveelheid geel blad, maar waren er geen significante verschillen tussen de rassen.

Trophy  en Pulsar bevestigen hun status van snelle groeier, door de grootste bladlengtes te vertonen. Vision, Calarasi en Festival hadden bij de oogst de kleinste bladeren.

Gekoppelde thema's & sectoren: Glasgroenten