Sinds vandaag - 13 december - baadt onze vroege voorjaarsteelt aardbei in het licht, in LED-assimilatielicht om precies te zijn. De donkere winterperiode was lang onontgonnen terrein in de aardbeiproductie. Met extra fotonen zullen we de dag artificieel verlengen en plannen we vroeger te oogsten.

Opstart assimilatiebelichting in aardbei een feit bij Inagro

Telen in de winter dankzij extra input
Traditioneel groeien en bloeien gewassen tijdens de wintermaanden slechts traag. Vaak lijkt het zelfs niet veel meer dan ‘overleven’. Aardbeien werden tot voor kort helemaal niet geteeld tijdens de donkerste en koudste periode. De laatste jaren zien we trends naar seizoensverlenging onder impuls van technologische innovaties en verduurzaming van energieopwekking. En ook de winter moet nu voor de bijl. Serres bieden het voordeel dat er een kunstmatig klimaat gecreëerd kan worden. Een combinatie van verwarmen en belichten maakt het mogelijk om ook in de winterperiode aardbeien te produceren.  

 

130 µmol/m²/s extra geeft vruchten in februari
De pluk in een najaarsteelt valt midden december stil, en een voorjaarsteelt (planting vanaf midden december) geeft zijn eerste vruchten normaal pas begin maart. Tussen midden december en begin maart kunnen we zonder belichting zeer moeilijk tot kwaliteitsvolle aardbeien komen. Inagro investeerde daarom dit najaar in assimilatieverlichting die ongeveer 130 µmol bijlevert (type lampen: Philips Greenpower 1.2 DR W LB). Zo konden we begin december al planten en mogen we de eerste vruchten verwachten tegen 10 februari. Daarnaast werd ook streklicht voorzien. Dat licht bevat een fractie verrood licht (>700nm) en speelt in op de morfogenese van de planten. Zo kunnen toch nog voldoende lange bloemtrossen bekomen worden, ondanks het gebrek aan koudedosering (en een risico op een te compact gewas).

DSC_1168.JPG

Twee rassen tegen het licht gehouden
Onder de lampen werd zowel Sonata als Sonsation opgeplant, twee rassen die zich goed lenen voor de voorjaarsteelt. Uit onderzoek bij PCH blijkt dat die rassen beide tot goede resultaten kunnen komen in de beoogde proefperiode. De geplande waarnemingen zijn: gewasstrekking, vroegheid, opbrengst, sortering en vruchtkwaliteit (brix, hardheid, bewaring).  

 

Nieuwe speler op de markt  
Naast de Philips-armaturen werden ook enkele LED-armaturen van de firma LM-technologie opgehangen. Die West-Vlaamse producent kwam recent op de markt met veelbelovende LED-technologie. De proef zal moeten uitwijzen of zijn belichtingsstrategie tot vergelijkbare prestaties komt als die van Philips. Van beide lamptypes wordt het verbruik opgemeten, zodat een economische analyse mogelijk wordt.

DSC_1170.JPG


Gekoppelde thema's & sectoren: Aardbeien | Energie En Groene Grondstoffen