De jaarlijkse trefdag van de VarkensAcademie was aan zijn vijfde editie toe. Om het vijfjarige bestaan te vieren, trad onder andere komiek Jan-Bart De Muelenaere op in het plenair gedeelte. In de namiddag konden de deelnemers net zoals elk jaar kiezen uit verschillende inhoudelijke sessies. De trefdag was opnieuw het ideale ontspanningsmoment voor veel varkenshouders. Even weg uit de realiteit en zorgeloos genieten.

Op naar de volgende VarkensAcademie!

Al vijf jaar zetten de Provincie West-Vlaanderen en Inagro structureel in op de opbouw van praktische en technische kennis in de West-Vlaamse varkenssector. Via de VarkensAcademie kunnen varkenshouders hun managementcapaciteiten versterken en hun bedrijfsresultaten verbeteren. Op vrijdag 30 november kwamen ze voor de vijfde keer samen in Inagro voor de jaarlijkse trefdag. Zo’n 400 deelnemers genoten van het gevarieerde aanbod aan praktische info en van netwerkmomenten met een hapje en drankje.

 

Over-leven in West-Vlaanderen
Kijk, denk, doe en evalueer was het motto van dierenarts Mark Roozen (NUVAN), medeauteur van de succesvolle praktijkgids “Varkenssignalen bij vleesvarkens”. In zijn plenaire uiteenzetting "Toekomstgericht produceren door bewust te handelen" bracht hij varkenshouders het principe van kijk-denk-doe-en-evalueer bij. Hij illustreerde het belang van observatie van problemen en lichtte toe hoe je na grondige analyse een plan van aanpak opstelt. Belangrijk hierbij is om een realistische tijdslijn met duidelijke acties op te stellen en die na verloop van tijd grondig te evalueren.

De komische noot van de dag kwam van comedian Jan-Bart De Muelenaere, die naar aanleiding van deze lustrumeditie een portret schetste van “De West-Vlaming”. Hij gaf aan dat heel wat West-Vlaamse gezegdes met stront te maken blijken te hebben. Denk bijvoorbeeld aan "strontvliegen", "strontzat" en "strontaffaire". En toonde hij aan dat het West-Vlaams een wereldtaal is en dat tv-makers het daarom van ondertiteling voorzien. Dit komische intermezzo zorgde voor de nodige zelfrelativering bij het publiek en voor geanimeerde discussies tijdens de middagpauze.

Biggen voeding in de kraamstal
In de namiddag was “Een goede start voor een gouden finish” de sessie met de meeste belangstelling. Meer dan 200 varkenshouders luisterden geboeid naar Kaat Goris (Cargill). Ze wees op het belang van een goede darmtraining in het kraamhok om de speenperiode vlot door te komen. Frequent (5 tot 6 keer per dag) kleine verse porties voeder aanbieden is één van de mogelijke factoren die de voederopname beïnvloeden.

Daarnaast mogen we de waterkwaliteit en -opname niet vergeten. Zorg voor een goede bereikbaarheid van de nippel en flow (0,4 L/min.). Ongeveer 5 uur na de geboorte start een big naast melk met opname van water. Nat bijvoederen is ook een mogelijkheid om een zuigend big extra vocht te laten opnemen. Daarnaast zorgt het voor een stimulatie van de darmen, waardoor een big op het einde van de kraamperiode meer voeder kan opnemen. Let er wel op dat alles altijd correct gebeurd! Denk maar aan melk, dat altijd hygiënisch en vers ter beschikking moet staan voor de biggen. De juiste aanmaaktemperatuur moet gerespecteerd worden.

Kaat wees op het positieve effect van bloedplasma. Het zorgt voor een hogere voeropname rondom spenen. Maar langer dan 7 dagen bloedplasma verstrekken is af te raden, want dat kan zorgen voor een uitgestelde speendip . Ook op vlak van kostprijs is het af te raden.


Kennis verruimen
Naast biggenvoeding konden varkenshouders ook hun kennis over autovaccinatie, slachtgegevens, werken met personeel, energie en economische cijfers uitbreiden. Die laatste sessie werd verzorgd door Pieter-Jan Delbeke (Boerenbond). Hij toonde aan dat het ook in tijden van crisis belangrijk is dat je als varkenshouder je kostprijs kent en blijft rekenen. “Inzicht in cijfers maakt je bedrijf minder kwetsbaar!”

De lunch en de netwerkreceptie tijdens de trefdag blijken nog altijd de ideale gelegenheid om even bij te babbelen met collega-varkenshouders en vrienden. Door praktische kennis en ervaringen uit te wisselen leer je als varkenshouder heel wat bij. Onze kenniscoöperaties zijn daarop gebaseerd. Heb je interesse om deel te nemen, dan kan je terecht bij het “varkensteam”: Nathalie Nollet, Stephanie Jonckheere en An cools.


Meer informatie
Kon je zelf niet naar de vijfde Trefdag VarkensAcademie komen, maar ben je toch benieuwd naar de presentaties? Dan kan je ze downloaden via www.inagro.be/varkensacademie. Hou ook vrijdag 29 november 2019 vrij voor de zesde Trefdag VarkensAcademie.> Bekijk de aftermovie van de vijfde Varkenstrefdag.

> Bekijk het fotoverslag van de trefdag.

Wil je verder op de hoogte blijven van de activiteiten van de VarkensAcademie en de dienstverlening van Inagro? Dan kan je je gratis en eenvoudig registeren op www.inagro.be. Je kiest zelf welke sectoren je interesseren en krijgt dan wekelijks een nieuwsbrief op maat.

 

2018-12-03-dP-varkensacademiebanner.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Varkenshouderij