Na een lange zomer en een prachtige herfst zijn heel wat bomen en struiken nu in rust. Dat is hét moment voor wat verfraaiende aanplantingen. Wist je dat je gratis wilgen kunt bestellen via het Stad-Land-schap? In dit nieuwsbericht vertellen we je er alles over!

Plannen om te planten? De wilgen staan alvast op jou te wachten…

Met dit weer denken we niet meteen aan de aanplant van bomen en struiken. Toch is het nu de ideale periode om aan de slag te gaan op je bedrijf, want bomen en streekeigen struiken worden meestal in ‘losse wortel’ verkocht. Dat betekent dat ze zonder aarde aan de wortel verhandeld worden. De aanplant moet dan ook gebeuren terwijl de boom in rust is, in de winter dus. Het plantseizoen voor planten met blote wortel loopt van begin november tot half maart. Zolang het niet te nat is, raden we aan om nu al aan te planten.

Tijdens de wintermaanden zal de plant al kleine haarwortels maken. Die zorgen ervoor dat de plant in het voorjaar de droge periodes beter kan overbruggen. Maak je geen zorgen over komende vorstperiodes. Als de plant mooi in de grond zit, kan er niets gebeuren!

Aandachtspunten bij aanplanten
Struiken kunnen zo in een plantgat, maar hoogstambomen vragen iets meer aandacht. Zorg ervoor dat het wortelgestel goed in contact staat met de bodem. Voorzie de nodige verstevigingen en een eventuele afscherming voor dieren. De versteviging kan bijvoorbeeld met een steunpaal naast de stam, aan de zijde van de hoofdwindrichting, zodat de stam niet tegen de paal schuurt bij felle wind. Bind de stam vast aan de paal met een boombinder. Zodra het wat droger wordt, is het tijd voor actie!

Heb je al gehoord van … ‘Bewilg het landschap’ van ’t Stad-Land-schap?
'Bewilg het landschap' is een actie waarbij je gratis wilgenpoten kunt krijgen om ze tijdens de winter in je weide of tuin aan te planten. Knotwilgen bieden heel wat voordelen: ze zorgen ervoor dat drassige weilanden droger worden, bieden een schuilplaats aan veel dieren en insecten, houden beekkanten vast en verfraaien ons landschap. Ze zijn bovendien een echte "houtmijn". Een grote knotwilg levert om de zeven jaar een goeie kubieke meter hout.

Het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart zet dan ook alles op alles om deze bomen te behouden en hun aantal op te krikken. Daarom kan je ook dit jaar weer gratis wilgenpoten bestellen. Speel het aantal en de locatie waar je ze wil planten door via de website en wij brengen je op de hoogte van de datum en locatie van afhaling in je buurt.

Heb je interesse?

  • Surf naar www.westvlaamsehart.be/bewilghetlandschap of neem telefonisch contact op via 051 27 55 50.
  • Geef aan hoeveel wilgenpoten je wil aanplanten en waar precies.
  • Het Stad-Land-schap brengt je op de hoogte als de wilgenpoten klaarliggen.


Woon je niet in het werkingsgebied van het Stad-Land-schap, neem dan contact op met het regionaal landschap van jouw regio.

  • Beernem, Brugge, Damme, Ichtegem, Jabbeke, Oostkamp, Torhout en Zedelgem: rlhoutland@west-vlaanderen.be
  • Heuvelland, Ieper, Poperinge, Mesen, Vleteren en Zonnebeke: info@rlwh.be
  • Alveringem, Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge en Veurne: info@rlijp.be
  • Stadlandschap Leie & Schelde: Anzegem, Avelgem, Zwevegem, Spiere-helkijn, Kortrijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Wevelgem, Waregem, Menen, Wervik, Deerlijk: stadlandschapleieschelde@west-vlaanderen.be

 

2018-12-03-AM-bannerbewilg.png


Gekoppelde thema's & sectoren: Bedrijfsintegratie | Landbouw In Zijn Omgeving