Uit de sectorenquête van 2017 blijkt dat ongeveer 53 % van de champignonkwekers regelmatig gebruikmaken van aaltjes als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen larven van de champignonmug. Voortaan biedt Inagro daarom een nieuwe dienst aan. Kwekers die de vitaliteit van de aaltjes willen nagaan, kunnen bij ons team eetbare paddenstoelen terecht. Je leest er meer over in dit nieuwsbericht.

Nieuwe service van het team eetbare paddenstoelen

Aaltjes gebruiken verloopt volgens een welbepaalde procedure. Eerst voeg je de aaltjes uit de verpakking toe aan een hoeveelheid water. Daarna is het zeer belangrijk om de oplossing goed te roeren! In een volgende stap wordt de oplossing via een doseersysteem (meestal een drukvat) toegevoegd aan het sproeiwater. Dat doseersysteem is bij de meeste kwekers anders.

Levende organismen zijn gevoelig voor hoge krachten (druk, wrijving). De aaltjes zijn wel een belangrijke investering. Een negatieve invloed van de doseerinstallatie op de kwaliteit en vitaliteit van de aaltjes zou dan ook jammer zijn. Het kan dan ook waardevol zijn om de vitaliteit van de aaltjes eens te laten evalueren na toevoeging via het doseersysteem.

Om champignonkwekers vooruit te helpen biedt Inagro een nieuwe service aan. Voortaan kan je bij ons team eetbare paddenstoelen terecht om de vitaliteit van de aaltjes na te gaan. Kwekers die interesse hebben in een evaluatie in hun eigen kwekerij kunnen contact opnemen met Heidi Vandekerckhove via heidi.vandekerckhove@inagro.be of 051 27 32 61.

Afb_blog_aaltjes_30102018_1.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Eetbare Paddenstoelen