De voorbije jaren groeide de precisiewiedeg van Treffler uit tot de nieuwe referentie onder de wiedeggen. Het Oostenrijkse APV wil Treffler nu concurrentie aandoen. De machine was nog niet klaar voor onze demo in maïs op 8 juni 2018 in Reninge. Op 19 oktober konden we in primeur kennismaken met de APV-wiedeg tijdens een demo in Schoondijke.

APV ‘variowiedeg’ daagt Treffler ‘precisiewiedeg’ uit

De wiedeg
De wiedeg is een basismachine voor mechanische onkruidbestrijding in de biologische landbouw. Het basisprincipe is eenvoudig: verende tanden trekken door de grond en gooien klein kiemend onkruid los. Bij een klassieke wiedeg is de veer geïntegreerd in de tand, met de ‘krul’ bovenaan. Verschillende merken hebben een klassieke wiedeg in hun gamma.

Treffler kwam ruim 10 jaar geleden met een totaal nieuw concept op de proppen. De tanden worden scharnierend opgehangen in het frame en worden aangetrokken door een aparte dubbele veer (= veer met binnenin nog kleine, zachtere veer). Door de kabel meer of minder aan te trekken, wordt de druk op de veer ingesteld. Zo is een perfecte bodemvolging mogelijk met minimale schade aan het gewas. De Trefflerwiedeg werkt significant beter dan de klassieke wiedeg en is op vandaag de nieuwe standaard. Beide machines waren aan het werk in eerdere demo’s van Inagro.

> Lees ook "Grote belangstelling voor demo mechanische onkruidbestrijding" of bekijk het filmpje "Demo mechanische onkruidbestrijding in granen".

 

De nieuwe APV ‘Vario wiedeg’
Kruse – importeur van APV in de Benelux – stelde de nieuwe APV-wiedeg voor tijdens een kleine velddemo op 19 oktober 2018 in Schoondijke. De demo werd georganiseerd door Delphy op een perceel wikken die ingezaaid werd als groenbemester. Dankzij het droge najaar waren de omstandigheden perfect. De Trefflerwiedeg en zijn uitdager leverden mooi werk.    

APV1.jpg

APV kiest voor een dubbel frame. De tanden van 8 mm zijn scharnierend bevestigd aan het onderste gele frame. In optie zijn tanden met een hard metalen slijtlaag mogelijk. Per meter werkbreedte zijn 29 tanden bevestigd over 6 rijen. (Dat betekent één tand om de 3,5 cm.) Treffler heeft een iets hogere densiteit en komt tot 2,8 cm.

De bovenkant van de tand is via een houder verbonden met een dubbele drukveer in de zwarte huls. De zwarte huls is op zijn beurt aan het bovenste rode frame bevestigd. Als de tand de grond ingaat, wordt de veer in de huls ingedrukt en zet die de tand onder spanning. Treffler werkt met trekkende veren. Daarin verschillen APV en Treffler dus wezenlijk. Of dat iets uitmaakt, moet verder blijken in de praktijk.    

APV2.jpg

Door de onderlinge positie van beide frames te variëren, gaat de veer meer of minder op de tand drukken en wordt de werkdruk ingesteld. In de geleverde uitvoering kon de werkdruk traploos ingesteld worden van 0 tot 1,7 kg. Er is ook een veer beschikbaar die tot 3 kg druk levert. Mogelijks geniet die de voorkeur om een betere indringing te krijgen in een vast liggende grond.

Net als bij de Trefflerwiedeg houdt de tand dezelfde druk aan, ongeacht de positie. Dat maakt egaal werk ook in fijne gewassen of in ruggenteelten mogelijk. Op een schaal van 1 tot 9 is de ingestelde druk zichtbaar. Door de dieptewielen in hoogte te variëren, kunnen de tanden ook meer slepend of stekend werken.

Dit filmpje toont de APV variowiedeg aan het werk in de wikke groenbemester tijdens de demo. De praktijk moet uitwijzen of APV de Trefflerprecisiewiedeg echt van de troon kan stoten.

> Bekijk het filmpje op ons YouTube-kanaal.

 

Meer info
Lieven Delanote
T 051/273250
E lieven.delanote@inagro.be
   

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Biologische Productie | Groenten Open Lucht