Dit jaar werden er heel wat kiwibessen geoogst. De bessen hebben een lekkere, zoete smaak, een handig formaat en een hoogwaardige voedingswaarde. Proef je mee? En wist je dat je kiwibessen ook kunt telen in onze streken?

Proef de lekkere kiwibessen nu!

Kiwibes (Actinidia arguta) is een fruitsoort met de look en de omvang van een druif en de smaak van een kiwi. In tegenstelling tot een gewone kiwi heeft de kiwibes een haarloze, eetbare schil. Dat maakt de vruchten heel consumentvriendelijk. De vruchthuid kan een groene of rood-paarse kleur hebben. De sappige vrucht is rijk aan vitamine C.

Als soort is de kiwibes nauw verwant aan de gewone kiwi en afkomstig uit China, Siberië, Oost-Rusland, Korea en Japan. In tegenstelling tot de gewone kiwi gedijt de kiwibes ook in koudere streken. Het is dus perfect mogelijk om kiwibest te telen in openlucht in België.

 

Kiwibesseizoen 2018
Dit jaar viel het oogsttijdstip van de kiwibessen iets vroeger dan gewoonlijk. Daarvoor was het warme weer van het afgelopen seizoen uiteraard bepalend. Tijdig irrigeren was ook noodzakelijk om de groei van de vruchten en planten niet te beperken. Bij het vroegste ras ‘Geneva’ werden de eerste bessen half augustus al geplukt.

Telers controleren of hun kiwibessen rijp zijn aan de hand van brix metingen. Brix is een maat voor de hoeveelheid suiker in een waterige vloeistof. Het geeft aan hoeveel procent van de vloeistof uit suiker bestaat. Op basis van de brixwaarde en de kleur van de zaadjes van de vruchten beslist de teler of de plantage al dan niet geoogst mag worden.

De groei van de kiwibesplanten is de laatste weken sterk vertraagd. De planten zullen stilaan in rust komen. De oogst is nu achter de rug, maar de verkoop van de bessen gaat nog een tijdje door. Grijp dus je kans om deze fruitsoort te proeven!

Meer info
Wil je meer informatie over een kiwibesteelt? Neem contact op met Eline Braet via eline.braet@inagro.be.

Gekoppelde thema's & sectoren: Kiwibes | -- Algemeen --