De derde editie van de netwerkdag en beurs “Techniek in de biologische tuinbouw” gaat door op 18 september op het biologisch tuinbouwbedrijf ‘De Klepper’ in Wolvertem. Dat evenement is een initiatief van CCBT en de vier proefcentra Inagro, PCG, PCFruit en Proefcentrum Pamel. Al ruim 50 bedrijven en organisaties hebben zich als standhouder of als demonstrant ingeschreven. Het programma richt zich op kleinschalige en middelgrote biologische tuinbouwbedrijven. Voor bezoekers is de toegang gratis en inschrijven is niet nodig.

 
Kom naar de netwerkdag ‘Techniek in bio’ op 18 september!

 De netwerkdag is aan zijn derde editie toe. Na een eerste succesvolle netwerkdag in 2014 besloten de organisatoren het evenement elke twee jaar te herhalen. De vorige edities vonden plaats in respectievelijk Oost- en West-Vlaanderen, dus zochten we dit jaar een biologisch gastbedrijf in Vlaams-Brabant.

 

Te gast op zelfoogstboerderij De Klepper
Zelfoogstboerderij De Klepper is bereid om dit jaar mee zijn schouders onder de organisatie te zetten. Het biotuinbouwbedrijf is gelegen in Wolvertem (Meise) en teelt een groot gamma groenten en fruit op 3,5 ha. Bij onze eerste editie stond het bedrijf nog in de kinderschoenen, maar inmiddels hebben de bedrijfsleiders al vijf jaar ervaring in de biologische teelt.

 

Sterke gedrevenheid kenmerkt biolandbouwbedrijven
De biologische tuinbouwsector in Vlaanderen bestaat voor een belangrijk deel uit kleine tot middelgrote bedrijven met focus op de korte keten. Die groep bedrijven groeit en kenmerkt zich door een sterke gedrevenheid: gedreven om biologisch te telen, gedreven om de klanten in een breed aanbod van biogroenten te voorzien en gedreven om door te groeien naar een verdere professionalisering. Een passende, betaalbare mechanisatie op maat van het bedrijf is daarbij een speerpunt.

 

Boeiende netwerkdag op 18 september
Met de netwerkdag beogen we telers hun weg te helpen vinden in het aanbod van technieken, keuzes te helpen maken of voorbeelden te tonen hoe ze zelf oplossingen kunnen bouwen. In de eerste plaats is het een demonstratie- en beursdag waarop verschillende toeleveranciers en organisaties hun aanbod komen tonen. 

Daarnaast worden er verschillende demo’s en workshops georganiseerd die gerelateerd zijn aan thema’s als onkruidbeheersing, bodembewerking, irrigatie, Smart Farming, kleinschalig houden van pluimvee… De netwerkdag dient ook als ontmoetingsdag waarbij telers ervaringen kunnen uitwisselen en kennis kunnen maken met interessante toeleveranciers.

Enkele creatieve biotelers die zelf een werktuig knutselden, of bestaande machines aanpasten aan hun noden, nemen deel aan de innovatieprijs. De bezoekers kunnen stemmen op hun favoriete innovatie en zo bepalen wie uiteindelijk de prijs in ontvangst mag nemen.

 

> Bekijk het volledige programma.

> Bekijk de officiële uitnodiging.

 

 

De netwerkdag is een gezamenlijk initiatief van CCBT en de proefcentra PCG, Inagro, Proefcentrum Pamel en pcfruit en werd mogelijk gemaakt met de financiële steun van de Vlaamse overheid en de vijf Vlaamse provincies.      

Bionetwerkdag18Logos.PNG


   
Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie