De biologische oppervlaktes groeien sterk in België en in Frankrijk. Toch vormt de noodzakelijke stikstoftoevoer een uitdaging in de akkerbouw en groenteteelt. Vlinderbloemigen bieden de oplossing. In het Interreg-project SymBIOse bekijken Vlaamse, Waalse en Franse partners gezamenlijk de teelttechnieken van vlinderbloemigen en hun plaats in de gewasrotatie. Er wordt ook gewerkt aan de economische benutting en grensoverschrijdende ketens. Op vrijdag 29 juni trapten we het project af op een akkerbouwbedrijf in Rosières, Frankrijk.

> Vorige week las je wat vlinderbloemigen in onze regio kan betekenen.

 

Landbouwers Guy en Sébastien Vanlerberghe uit Rosières (Frankrijk) passen vlinderbloemigen in hun teeltplan in sinds de recente omschakeling naar bio. Op hun bedrijf liggen momenteel proeven aan met luzerne en mengteelten in openlucht, zoals linzen-spelt. Het bedrijf van Guy en Sébastien vormde het decor voor een ontmoetingsdag voor landbouwers en lokale overheden op vrijdag 29 juni. Naast de officiële lancering van het grensoverschrijdende Interreg-project SymBIOse stonden thematische lezingen, proefveldbezoeken, machinedemonstraties, de voorstelling van innoverende technieken en het bezoek aan een biogas- en een drooginstallatie op het programma.

biobpr2018symbioseP6291385.jpg

Bladachtige vlinderbloemigen kunnen gefractioneerd geoogst worden. De blaadjes van bladachtige vlinderbloemigen zijn rijk aan eiwitten en in de stengels zitten vooral vezels. Op de ontmoetingsdag lieten Guy en Sébastien de deelnemers kennismaken met een innovatieve techniek die op hun bedrijf uitgetest wordt: het ontbladeren van luzerne om de bladfractie te kunnen gebruiken in voeders van eenmagigen. Met hun grote eiwitinhoud kunnen vlinderbloemigen tegemoetkomen aan de uitdaging van 100% biologisch voeder tegen 2021. “Voor mij is luzerne de soja van Europa”, vertelt Guy enthousiast.  

biobpr2018symbioseP6291370.jpg

De ontmoetingsdag was een eerste gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen rond innovatie en verdere groei in het project. Gastheer Guy juicht de doelstellingen alvast sterk toe: “We staan aan het begin van de kennis die zal zorgen voor een schonere landbouw zonder input van stikstof. Het onderzoek maakt het ons mogelijk om te innoveren en vooruitgang te boeken”, klinkt het.  

 

Meer info?  
Karel Dewaele (Inagro) - 051 27 32 58 - karel.dewaele@inagro.be

 

Bandeaupartenaires003.jpg


Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie