Onder een prachtige zon mochten we vrijdag onze internationale juryleden ontvangen voor de 57e Internationale Rozenkeuring. De veredelaars van ILVO wonnen dit jaar de 'Gouden Roos'.

Mooi voorjaar zorgt voor rozen in topconditie tijdens 57e internationale keuring

De tuin staat er prachtig bij, de rozen zijn gezond en dit zonder sproeien!  De juryleden konden dit wel smaken. We kregen dan ook veel lof over de tuin en de rozen. Zelfs de voorzitster van de wereldorganisatie (WFRS), gaf mee dat ze de Rozentuin van Kortrijk en die van Monaco als beste rozenproeftuinen beoordeelde. Ze gaf dan ook een grote pluim aan onze tuinman Gerdi! We zijn natuurlijk zeer fier om samen met Monaco aan de top geplaatst te worden.  

Op de keuring mochten we maar liefst 41 keurders verwelkomen.  Een recordaantal dat we nog nooit bereikten. Naast de Belgische keurders, ontvingen we ook Nederlandse, Franse en Duitse experten, en zelfs een Italiaanse rozenexpert om de rozen te beoordelen. Hieronder mochten we ook Gravin Henrianne de Briey als voorzitster van de jury ontvangen. Onze Belgische gravin neemt deze zomer het voorzitterschap van de wereldorganisatie op zich (World Federation of Rose Society). Een hele eer dat ons land hierin zo sterk vertegenwoordigd is.

Elk jurylid beoordeelde elke roos op 4 categorieën: gewas, bloem, ziekte en geur. Met 71 rozen te beoordelen, was dat een heel karwei.

Gouden Roos
77 rozen werden ingezonden door 14 selecteurs uit 5 landen.

De ‘Gouden Roos’ werd gewonnen door een Belgische selecteur : ILVO, met de nieuwe variëteit met het nummer 09-05.  

2018-06-27-ML-goudenroos.jpg

Daarnaast werden 8 rozen bekroond met een gouden medaille en 8 met een zilveren medaille. De 6 rozen die het best geuren, werden apart benoemd.  Voor de rozenuitslag kun je hier klikken.

Het grote aantal internationale rozenkeurders onderschrijft dat onze Internationale Rozentuin te Kortrijk sterk wordt gesmaakt. Het is een bevestiging van de vele inspanningen die geleverd worden op het vlak van onderhoud en organisatie van de rozenkeuring. De stralende zon droeg natuurlijk ook bij aan de leuke, gezellige sfeer.


2018-06-25-ML-rozentuinfotos.PNGGekoppelde thema's & sectoren: Bedrijfsintegratie | Landbouw In Zijn Omgeving